27.10.2008 10:46

Шефът на НДК: Общината създаде 2-ма милиардери и няколко милионери

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Имаме вече двама милиардери и няколко милионери от приватизацията на общинските подлези, паркинги и магазини. Ако не бяхме запазили НДК да остане държавна собственост, той щеше да се превърне в същата тъжна гледка в каквато сте превърнали подлеза с изкорубени метални обшивки, английският двор - приватизиран няколко пъти и в момента свърталище на наркоманите“. С тези думи се обърна към представителя на общината гл. арх. Петър Диков шефът на НДК Христо Друмев на дискусия в „Червената къща“ за бъдещето на паметника пред двореца. 


За всички тези сделки, касаещи най-хубавата част на София, досега не е извършен следприватизационен контрол, подчерта Друмев пред 19`.


Той посочи, че „са необходими между 4 и 5 млн. лв., за да стане „истински хубаво околното пространство пред НДК“. А за паметника имало необходимост от 2 милиона. Още през 2007 г. обаче от общината са отказали финансиране с аргумента, че няма пари. Отказът е предшестван от спор чия е собствеността – на държавата или на общината. Според думите на Христо Друмев - Бойко Борисов първо е казал, че паметникът бил на Станишев, сиреч държавен и той не иска да се занимава с него.


В отговор от НДК са представили на кмета документи, че паметникът е публична общинска собственост, каквато е и пространството около НДК.


И пред вестника шефът на НДК припомни, че за 2007 г., когато  са поискани пари за паметника, столичният бюджет е бил 800 млн. лв., от които 100 млн. неусвоени до края на годината.


Въпреки трудната комуникация с общината по темата, Друмев отново каза пред 19`, че категорично подкрепят предложението на арх. Диков за бъдещето на паметника. Диков предлага да остане металната конструкция - подновена, с изчистени излишни елементи, които са направени, за да носят тежестта на облицовката и да останат само скулптурните елементи на пластиките на проф. Старчев.


В тази връзка утре арх. Диков ще се срещне с проф. Валентин Старчев, конструктора на паметника Тони Малеев и ландшафт- архитекта Валентина Атанасова, научи 19`.


Становището ни е, че каквото и да се прави с паметника и околното пространство, трябва да се съобразяваме с авторските права на хората, които са ги създали, подчерта Друмев.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Изключително харизматични и обаятелни ще сте

Изключително харизматични и обаятелни ще сте днес,