Свързани новини

18.06.2010 16:09

СГС остави в ареста и шестимата за побоя в трамвая

Видян 2053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд остави в ареста и шестимата, задържани за побоя над младежите, пътували в трамвай 20 на 6 юни.


Според магистратите има достатъчно данни, че шестимата са извършили тежкото умишлено престъпление, в което са обвинени. Причиняване на средни и тежки телесни повреди на повече от едно лице по хулигански подбуди. Тези данни са свидетелските показания и разпознаванията, които са направени от органите на досъдебното производство. Съдът обаче записа в мотивите си, че не знае защо разпознаванията не са били направени на живо, а по снимки.
Според магистратите на градския съд, деянието е с висока степен на обществена опасност, която се отличава от останалите случаи на нанасяне на средна телесна повреда, а освен това хората в трамвая не са ги предизвикали по никакъв начин. Така те прецениха, че макар да не са неосъждани и за шестимата е налице опасността да извършат друго престъпление.
Преди заседанието на съда днес адвокатите на обвинените заявиха, че има данни за това, че те са били разпитвани с детектор на лъжата и поискаха да им бъдат предоставени протоколите от тези разпити. Прокуратурата обаче обясни, че при тях не са постъпвали данни за такива разпити. Така, в крайна сметка съдът прие, че трябва да започнат пледоарии по делото. По време на пледоарията на втория адвокат обаче, в залата, 1 час след заседанието бе внесен бял плик. Съдът заяви, че е справка от Софийска районна прокуратура. В нея се съдържат материали за разпити на трима свидетели, две заключения от експертизи и едно заключение от експертна оценка. В материалите предоставени от Софийска районна прокуратура обаче, до момента не стана ясно, дали се съдържат протоколи и от разпитите на 6-мата на детектор на лъжата. След като един час се запознаваха с допълнителните материали по делото, пледоариите започнаха отначало. Този път адвокатите се позоваха и от справките предоставени от районна прокуратура. Според адвоката на Димитър Лазаров например, в една от справките се цитират изводи от детектора на лъжата, без да са приложени въпросите, които са били зададени. Той каза пред съда, че в данните от полиграфа е записано, че в голяма степен на вероятност може да се твърди, че Михаил Молеров и Георги Цанов са участници в побоя. Това са двамата от 8-те първоначално задържани, които сега са освободени.
Адвокатът на другият от задържаните Матей Пенев заяви, че в протоколите, с които са иззети веществените доказателства има оставени празни редове. Той обясни, че това би дало възможност ”на всеки въоръжен с химикалка и достатъчно познания да впише допълнителни данни в тях”. Адвокатът обаче обясни, че той не твърди, че това е направено, а само, че е възможно. Той поиска от съда да не зачете данните на експертите, тъй като според него няма протоколи за иззети проби от Матей. А в ДНК – справката се твърди, че от намереното на местопрестъплението парче плат е иззет биологичен материал, който съвпада с този на Матей Пенев. Съдът не се съгласи с това и зачете данните от пробите.
Повечето адвокати прочетоха в правния анализ на детектора на лъжата данни за това, че евентуално арестуваните са били в трамвая, но не и за това, че участвали в побоя. Според тях разпознаванията са извършени неправилно. Адвокатът на Росен Кънев дори обясни, че един от двамата, които бяха освободени Михаил Молеров е бил първи братовчед на Росен и много приличал на него. А самият Молеров не е бил подложен на разпознаване от свидетелите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв