Свързани новини

31.10.2017 10:00

Семейните поръчки във ВМА – част от модела Добрич-Хасково

Видян 2165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовите траншове от ВМА към фирма на близък до директора й са нещо нормално при сегашния модел на управление на здравната система и на държавата. Това мнение изразиха председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и бившият шеф на „Пирогов” доц. Спас Спасков в предаването „Тази сутрин” по бТВ.


Повод за този коментира е оставката на здравния министър проф. Николай Петров след разследване на bTV за обществените поръчки във Военна болница в периода, в който той беше неин директор, дъщеря му – на висок пост в здравното министерство, а приятелят й – с фирма, която няма данъчна регистрация, но има договори с лечебното заведение за над милион и половина лева.


„Това говори за модел на управление. Хасково, Добрич – така е структурирано нашето управление. Хората участват в политиката, за да получат келепира и, ако не получат келепира, се сърдят”, посочи Стойчо Кацаров, като направи връзка с разтърсилите ГЕРБ скандали "Суджукгейт" и "Кумгейт".


Доц. Спасков коментира, че случаят с ВМА е показателен за това, че няма никакво значение дали болниците са търговски дружества, или не (ВМА не е – б.р.). „Всички ние се фиксираме върху началото на целия процес – ще проведем конкурси без да проследяваме резултатите от работата”, каза той.


И двамата медици са на мнение, че прекомерната намеса на държавата създава предпоставки за корупция и трябват стъпки в противоположната посока. А именно – премахване на монопола на НЗОК, влизане на частните здравни фондове, които по-добре контролират ресурса си, премахване на лимитите и налагане на нови и адекватни стандарти за дейностите. Всичко това – с възможност за пряк контрол от страна на потребителя.


Според Стойчо Кацаров бившият вече министър не е показал реална воля за реформи и всъщност е продължил политиката на д-р Петър Москов (шефка на чийто кабинет беше дъщеря му – б.р.). „Днес берем плодовете от политиката на Петър Москов – това, че имаме 780 млн. дългове на болниците, това, че имаме 400 млн. реекспорт и болниците са оставени без животоспасяващи лекарства”, коментира той.


Какъв трябва да е новият здравен министър? „Който и да е, трябва да има изключителна политическа подкрепа. Това да е политическо лице в никакъв случай не е лошо решение, едно политическо лице може да създаде добър консултативен екип от специалисти”, смята доц. Спасков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей