Първоначално ски площадката е построена през 1964 г. , за да помогне на децата от селото да се научат да карат ски някъде близо до дома си, преди да се захванат с по-предизвикателни писти из Алпите.

Свързани новини

27.11.2022 17:12

Село във Френските Алпи разруши ски лифта си, защото вече няма сняг

Видян 27686 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След няколко скърцания ръждясалото колело най-накрая бе откъснато от потъмнелия бял стълб, който някога гордо се издигаше на планинския склон.


Около стотина души се събраха в малкото френско алпийско селце Сен-Фирмин, за да се сбогуват със ски лифта си, докато малък екип работеше по демонтирането му в края на миналия месец.
Причината? Не се използва от години - защото вече нямаше сняг.


"Глобалното затопляне се случи и това промени гледната ни точка към този обект", казва пред CNN Дидие Бозон, 63-годишен жител на Сен Фирмен и служител в селото.


"Трябваше да го върнем на природата", добави той.
Френската екологична група Mountain Wilderness е натоварена със задачата да демонтира ски лифта.


Първоначално ски площадката е построена през 1964 г. , за да помогне на децата от селото да се научат да карат ски някъде близо до дома си, преди да се захванат с по-предизвикателни писти из Алпите.


Въпреки че някога се е радвал на редовни зимни снеговалежи, през последните десетилетия положението се е влошило. Това е ситуация, която в момента се наблюдава в други френски и европейски ски курорти, тъй като климатичната криза е обвинявана за съкращаването на ски сезона и намаляването на снежната покривка в планините и ледниците.


"Липсата на сняг означаваше, че за последен път се е провело преди около 15 години и то само за един уикенд. Оттогава той не е използван повече", казва Бозон за ски лифта в селото си.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 27.11.2022 23:15

    снегът се премести в Северна Америка, но не е изчезнал, явно ЕС и урсула не му харесват

  • 001 Anonimen 27.11.2022 23:12

    всеки ден дават по тв как американци си купуват вили по бреговете на океани и морета и пет пари не дават за глобалното затопляне и заплахите, че нивото на океани и морета ще се покачи, тези хора не ще да са глупави, даже искат на първа линия ако може и на края на плажа, само грантаджиите реват на умряло, но после и те тичат за вили на брега с припечелените с лъжи и измами парици

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Един мистичен ден за вас

Един мистичен ден за вас, в който няма да сте наясно