"Топлофикация Перник" е една от първите централи в България

Свързани новини

18.03.2022 14:05

Секторът ни ще има нужда от подготвени кадри: Инж. Чавдар Стойнев, директор на Топлофикация Перник

Видян 1554 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Уважаеми инж. Стойнев, как професионалният път Ви отведе до "Топлофикация Перник" и длъжността изпълнителен директор?



Преди повече от 15 години започнах работа в структурите на "Топлофикация Перник". Стартирах от помощник оператор на парогенератори. Пристъпвайки прага на дружеството, се убедих, че това е моята професия и бях мотивиран да продължава да се развивам в нея. Харесвам работата си, защото тя ме кара да се чувствам удовлетворен. С натрупването на опит и нови знания през годините преминах през различни позиции. Участвах в редица проекти, които реализирахме успешно през годините. През 2020 г. станах част от Борда на директорите на предприятието. Две години по-късно заех поста на изпълнителен директор.




Какъв е мотивът Ви да заемете поста на директор на "Топлофикация Перник" в такова кризисно време?



Работя в "Топлофикация Перник" дълги години. С екипа заедно сме преминали през редица предизвикателства и трудни моменти. Пред очите ми това предприятие е устояло и съхранило въпреки и още по-кризисни ситуации от днешните. За мен дружеството е ценно и искам да спомогна със знанията и уменията си, за да продължим изпълнението на цялостната бизнес стратегия и трансформацията му. Вярвам, че екипната работа е предпоставка за успех. Ние сме много сплотен колектив и това е наша отличителна черта. Доверието помежду ни е гарант за решаване на какъвто и да е проблем по най-правилния начин. Стремежът към постоянно развитие носи удовлетвореността и мотивацията всеки ден да отивам на работа. Уверявам Ви, че колективът на дружеството ще продължаваме на работим в името на нашето предприятие и за това "Топлофикация Перник" да бъде еталон за успешно осъществена енергийния трансформация.




Дейността на "Топлофикация Перник" допринася за надеждното функциониране на енергийната система на страната ни. Вие осигурявате топлоподаване на хиляди жители на Перник. Кои са най-сериозните предизвикателства в работата Ви?



"Топлофикация Перник" е една от първите централи в България. Ние произвеждаме електрическа и топлинна енергия за нуждите на промишлеността и битовия сектор в гр. Перник. Над 20 000 души са ни се доверили и са наши клиенти. Това е голяма отговорност предвид спецификата на дейността ни. Предизвикателствата, с които се сблъскване всекидневно, са много и от различно естество. За да бъдат мощностите в добро техническо състояние се налага да инвестираме непрекъснато. Топлопреносната мрежа в града е  амортизирана. Каквато и рехабилитация да правим през летния период, винаги има участъци, по които възниква проблем, а оттам и авария. За осигуряването на надеждно топлоподаване по време на отоплителния сезон, ние работим почти денонощно.



Предстоящата енергийна трансформация, свързана с премахването на основното ни гориво - въглища е предизвикателство. Две години наравно с ежедневните ни задачи, работим и по един от големите проекти, а именно включването в експлоатация на трите ни газови конегератори. Проектът е почти завършен. По план новите мощностите трябва да заработят още тази година. С тях ще произвеждаме целогодишно енергия от природен газ. На този етап ще използваме въглища само през отоплителния сезон. Паралелно се провеждат и административни процедури за допълнително гориво - биомаса при производството на електро и топлоенергия.


 



Съвременните технологии навлизат все по-широко в сектора Ви. Какво е тяхното място в дейността Ви?



Нека не забравяме, че технологиите се създават от хората. Мощностите днес са почти изцяло автоматизирани, направени така че да бъдат ефективни и икономически изгодни. В сектора ни и конкретно в "Топлофикация Перник" съвременните технологии навлизат с ускорени темпове, но ние инвестираме и в квалификацията на колектива. За нас най-голямата сила и причина предприятието да бъде в добро техническо състояние, са именно хората.




Ще продължите ли практиката в "Топлофикация Перник" в подкрепа на кариерното развитие на млади специалисти?



Освен инвестициите в поддържането на добро техническо състояние на мощностите, влагането на ресурс в развитието на кадрите са основополагащи. В контекста на Зелената сделка смятам, че темата с квалификацията в енергетиката ще става все по-актуална. Стажът е положителна практика, която успешно се налага в предприятието. В дружеството всяка година идват много талантливи млади хора, искащи да останат в България и да работят за развитието на сектора. Като човек под 40 години, мога да споделя, че всичко, което знам днес е благодарение на дългогодишните служители в централата. Приемствеността е ключова във всяка професия. Едно от нещата, които съм научил от моите ръководители, е че най-добрият екип е този, които предприятието е събрало, обучило и отгледало. Като директор ще прилагам този принцип по време на работата. Очаквам още много млади хора, които днес наблюдават менторите си, утре да са наши кадри, внасящи нови знания и поглед към бъдещето на "Топлофикация Перник".




Какви качества са необходими при изпълнение на служебните ангажименти?



Основните знания, придобити по време на учебния процес, помагат на всеки млад кадър да пристъпи през вратата на "Топлофикация Перник". За да се развиваш в структурите на такова огромно предприятие като нашето обаче е необходимо желание за нови и нови знания и умения и непрекъснато усъвършенстване. В нашата дейност се изисква висок професионализъм и последователност. Както вече споделих, работата ни непрекъснато ни поставя пред редица предизвикателства. Те могат да бъдат свързани с технологиите, прилагането на новоприети изисквания в нашето и европейско законодателство и не на последно място необходимостта от прилагане на най-добрите практики, които са естествено продължение на зелената политика в рамките на ЕС.




Каква очаквате да бъде 2022 г. за "Топлофикация Перник"?


 


За мен 2022 г. е много важна година. Само след няколко месеца ще финализираме още един стратегически проект за бъдещето на "Топлофикация Перник". Въпреки икономическата и енергийна криза в страната, още през лятото трябва да заработят газовите когенератори. С тази инвестиция ще осигуряваме още по-чиста електро и топлоенергия. Проектите ни са крачка към новия облик на предприятието.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и