Холандският сеизмолог Франк Хугербейтс

Свързани новини

02.03.2023 18:00

Сеизмологът, изготвил прогнозата за земетресението в Турция, отправя ново предупреждение

Видян 2972 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Холандският сеизмолог Франк Хугербейтс, който придоби международна известност, след като предсказа опустошителните земетресения в Турция и Сирия миналия месец, заяви, че през следващите дни светът може да бъде засегнат от още едно силно земетресение.

Хугербейтс, който изготвя прогнозите си въз основа на движенията на небесните тела, публикува в понеделник видеоклип в YouTube, в който предупреждава, че "първата седмица на март ще бъде изключително критична".


"Сближаването на критични планетарни геометрии около 2 и 5 март може да доведе до голяма до много голяма сеизмична активност, вероятно дори до мегаземетресение около 3 и 4 март и/или 6 и 7 март", се казва в описанието на клипа.

В самия видеоклип сеизмологът твърди, че силата на предполагаемия предстоящ трус "може да надхвърли 8 степен"

Засегнатата зона може да се простира на хиляди километри - от полуостров Камчатка и Курилските острови в руския Далечен изток до Филипините и Индонезия, казва Хугербец.


Не преувеличавам. Не се опитвам да всявам страх. Това е предупреждение", настоява ученият, който работи в Центъра за изследване на геометрията на Слънчевата система (SSGEOS).

Ръководителят на Камчатския филиал на Геофизичния институт към Руската академия на науките Данила Чебров поставя под съмнение прогнозите на Хугербец и го определя като "аматьор" Връзката между движението на планетите в Слънчевата система и сеизмичната активност на Земята "е доста слаба и е проблематично да се използва като основен прогностичен инструмент", обяснява Чебров.


На 3 февруари Хугербец публикува съобщение в Туитър, което гласи: "Рано или късно в този регион (Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще има земетресение с магнитуд 7,5"

Три дни по-късно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разтърси Турция и Сирия. Бедствието причини смъртта на повече от 50 000 души, а мощните вторични трусове продължават в региона и до днес.


Холандският сеизмолог Хугербец е правил прогнози през годините, които не са се сбъднали. Коментирайки работата му по-рано този месец, Сюзън Хоф от Геологическата служба на САЩ настоява, че никой учен "никога не е предсказвал голямо земетресение". Хоф казва пред NPR, че точната прогноза за земетресенията в Турция и Сирия е била просто съвпадение. "По принцип това е спрелият часовник, който е прав два пъти на ден", казва тя.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Звездите му говорят 02.03.2023 22:59

    А взривяването на северния пАток предсказал ли е тоз гадател-астролог?

  • 001 ИвайлоК 02.03.2023 21:01

    През 2011 година имаше подобна прогноза за месец май и град Рим. Бяха намесени планетите Венера и Юпитер (мисля, че и сега са замесени същите планети). В уречения ден (11 май) много хора се изнесоха от Рим.Слава Богу! тогава нищо не се случи. Май на някои взе да им харесва ние, хората, да живеем в страх.

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако