"Съгласихме се на това [споразумение за зърното] именно в интерес на по-бедните страни", каза руският президент. "Като цяло изглежда, че 34% от [украинското] зърно отива в Турция, 35% или дори повече се вземат от страните от ЕС и само между три и четири. . . или пет процента, според нашето Министерство на земеделието. . . отиват в по-бедните страни", каза Путин.

Свързани новини

01.11.2022 09:55

Сделката за зърното между Москва и Киев не постигна поставените цели: Путин

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сделката за зърното между Москва и Киев не е постигнала поставените цели, заяви руският президент Владимир Путин в понеделник. Според него повечето от украинските селскостопански продукти, изнесени по споразумението, не са достигнали до по-бедните страни, за които се предполага, че са предназначени, и вместо това са се озовали в Европа и Турция.

Путин заяви, че Москва преустановява участието си в сделката, но не се оттегля напълно от нея.


Сделката е била насърчена, за да "защити интересите на по-бедните страни", каза той и добави, че според руското разузнаване реалната структура на украинския износ на зърно е много по-различна.

"Съгласихме се на това [споразумение за зърното] именно в интерес на по-бедните страни", каза руският президент. "Като цяло изглежда, че 34% от [украинското] зърно отива в Турция, 35% или дори повече се вземат от страните от ЕС и само между три и четири. . . или пет процента, според нашето Министерство на земеделието. . . отиват в по-бедните страни", каза Путин.


Думите му дойдоха в момент, когато руските военни затвориха черноморския коридор за износ на украинско зърно по силата на споразумението, постигнато в Истанбул през юли. Първоначално споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, беше приветствано като изключително важно за облекчаване на световната продоволствена криза и за подпомагане на най-бедните страни в света да избегнат глада.


Според Кремъл Москва е решила да прекрати участието си в сделката след масирана атака с дрон срещу военноморската ѝ база в кримския пристанищен град Севастопол миналата седмица. Според руското министерство на отбраната морските дронове, използвани при атаката, са преминали през зоната за сигурност на зърнения коридор, за да достигнат целите си. Една от тях може дори да е била изстреляна от граждански кораб, нает за превоз на украински зърнени пратки - допълва той.


 По-рано в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е готова да компенсира липсващите количества украинско зърно за износ от собствените си запаси. В същото време той заяви, че Москва все още не може да назове условията, които ще я накарат да възобнови участието си в сделката.

След решението на Москва да прекрати участието си в споразумението ООН настоява, че "храната трябва да постъпва" независимо от обстоятелствата. Гражданските кораби "никога не могат да бъдат военна цел или заложник", заяви координаторът на ООН за инициативата "Черноморско зърно" Амир Абдула. Русия и преди е заявявала, че не може да гарантира сигурността на зърнения коридор, ако Киев го използва за военни цели.


 Снимка: Ройтерс


 


 


 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци