Нито РСМ, нито България имат интерес от това напрежение, категоричен беше той и добави, че "нашепванията, че някой ни диктува от Брюксел или от Вашингтон, са пълни глупости, защото историята на България е толкова тясно преплетена с тази на Македония, че няма повече накъде".

Свързани новини

01.02.2023 14:43

Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били кощунство с паметта на Гоце Делчев: Петър Стоянов

Видян 1038 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апел да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев отправят президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) и потомци на македонски родове и фамилии.

"Нелепо е съчетанието на думата сблъсъци с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъци между граждани на РСМ и България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев", каза Стоянов и посочи, че апелът му е вдъхновен от "бълващите съобщения" и в България, и в Северна Македония, че на 4 февруари се очакват сблъсъци по време на честването в РСМ.

"Ние сме наясно, че повод е побоят над един млад мъж с българско самосъзнание. Реакциите на институциите бяха навременни и правилни. Това обаче не е повод да се стига до сблъсъци, които ще хвърлят много дълго време сянка не само върху отношението между България и Северна Македония, а и сянка върху саможертвата на героите, които са се борили за свободата на Македония от Османско робство", подчерта президентът Стоянов.

Нито РСМ, нито България имат интерес от това напрежение, категоричен беше той и добави, че "нашепванията, че някой ни диктува от Брюксел или от Вашингтон, са пълни глупости, защото историята на България е толкова тясно преплетена с тази на Македония, че няма повече накъде".

Да не позволяваме в отношенията между двете страни да се вбива клин, призова Петър Стоянов, предаде БНР.

"Има сили, които би било чудо да не се възползват от подобни събития и да не стимулират подобни чувства. Но в България и в РСМ има огромни групи хора, които знаят, че далеч по-добре е да търсим език на разбирателство и да градим мостове. Въпросът не е дори в това РСМ да стане член на ЕС. За нас е много важно това да се случи, разбира се. Въпросът е, че връзките между хората в България и в РСМ са такива, че би бил недопустим грях ние да ги опорочим до степен, че да превърнем двата народа във враждебни. Никой няма да ни го прости това".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови