"Военните смятат, че в момента това не е добра идея", заяви президентът Джо Байдън пред репортери в сряда, когато беше попитан за пътуването на Пелоси. "Но не знам какъв е статутът му. "

Свързани новини

23.07.2022 08:07

Сблъсъкът на Белия дом с Пелоси за Тайван се разразява

Видян 3455 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спорът на администрацията на Байдън с председателката на парламента Нанси Пелоси относно планираното пътуване до Тайван следващия месец стана публично достояние тази седмица, когато самият президент заяви, че военните "смятат, че това не е добра идея в момента", съобщи Политико.

Според трима души, запознати с дискусиите, зад кулисите служителите на Белия дом и Министерството на отбраната вече тихо са съобщили на Пелоси за рисковете от евентуално пътуване. Но след като във вторник се появи новината за пътуването, публичните коментари на президента засилиха натиска върху председателя на парламента да отговори на тези опасения.


Служители на Пентагона смятат, че пътуването може да увеличи напрежението в региона, тъй като Пекин засилва реториката и размахва мускули в Южнокитайско море. Пелоси планира да използва военен самолет, за да лети до острова, което е стандартно за делегациите на Конгреса. Но за китайците "това прилича на военна операция", казва един от американските служители, който говори при условие на анонимност, за да обсъди чувствителната тема.

"Военните смятат, че в момента това не е добра идея", заяви президентът Джо Байдън пред репортери в сряда, когато беше попитан за пътуването на Пелоси. "Но не знам какъв е статутът му. "


След като първоначално отказа да коментира забележките на Байдън по време на пресконференцията си в четвъртък, Пелоси предположи, че коментарите на президента се дължат на това, че военните "се страхуват, че нашият самолет ще бъде свален или нещо подобно от китайците" Макар да не потвърждава пътуването, тя добавя, че не е чула това директно от Байдън.


Пелоси също така отхвърли идеята, че пътуването ѝ ще бъде изтълкувано от китайците като провокация.

"За нас е важно да покажем подкрепата си за Тайван", каза тя. "Никой от нас никога не е казвал, че е за независимост на Тайван. Това зависи от решението на Тайван. "

Докато администрацията на Байдън изразява опасения относно пътуването, републиканците подкрепят Пелоси, като отбелязват, че тя има дълъг опит в противопоставянето на Китай.

"Невинаги съм съгласен с нея, но в този случай я приветствам", заяви в интервю републиканецът Майкъл Маккол от Тексас, който е водещ републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите. "Важно е да се явим в Тайван и да покажем на Китай, че го подкрепяме. Това е много силно изявление за оратор, който отива в Тайван. "


Но в четвъртък Пекин отправи изрична заплаха, че ще предприеме ответни "силови мерки", ако Пелоси осъществи пътуването, което първоначално беше планирано за април, но беше отменено, след като говорителят даде положителна проба за ковид-19.

"Ако САЩ настояват да вървят по своя път, Китай ще предприеме решителни мерки, за да отговори и да се противопостави на това, и ние ще направим това, което казваме", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

Според експерти САЩ трябва да се доверят на думите на китайските служители. Кори Шейк, директор на отдела за външна и отбранителна политика в консервативния Американски институт за предприемачество, заяви, че предвид всички фактори "китайците може да направят нещо повече от това да се оплачат", ако Пелоси осъществи пътуването.

"Това може да бъде наистина важно", казва тя.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.07.2022 02:21

    Байдън влиза в лазарета, в Ню Йорк и излиза след три месеца. Влиза в бар и пита, кой е победил. Ние, вика барманът. Доволен Байдън поръчва уиски и пита колко дължи. Две рубли и двадесет копейки, казва барманът

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от