И Вашингтон, и Тайпе трябва да увеличат военните разходи за отбраната на острова, настоява Болтън

Свързани новини

18.04.2022 13:37

САЩ трябва да разположат войски в Тайван: Джон Болтън

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тайван трябва да засили военното си сътрудничество със САЩ и да започне да приема американски войски на своя територия, както е било преди дипломатическото признаване на Пекин през 1979 г. , предложи бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън по време на политическо събитие.




И Вашингтон, и Тайпе трябва да увеличат военните разходи за отбраната на острова, настоява Болтън и добавя, че официалното разполагане на американски войски може да бъде част от решението на заплахата от Китай.




САЩ поддържат военно присъствие в Тайван между 1950 и 1979 г. , като през този период там са разположени 19 000 войници. Това се променя със сближаването с Пекин по времето на Никсън, което завършва с промяната на дипломатическото признаване на Китай от Вашингтон към континенталната част на страната по времето на Джими Картър.


 


Въпреки това САЩ поддържат неофициални дипломатически, търговски и военни отношения с Тайпе, включително като оставят част от военния персонал в качеството на инструктори и съветници, както и охрана в Американския институт в Тайван, който де факто е посолството на САЩ.


 


Присъствието на американски военен персонал в Тайван отдавна е публична тайна, въпреки че през октомври миналата година тайванският президент Цай Инг-уен предприе ескалираща стъпка, като открито призна присъствието им на самоуправляващия се остров.


 


 


Болтън, който е смятан за един от най-яростните американски служители, отдавна се застъпва за увеличаване на броя на американските войски в Тайван и за предприемане на други стъпки, които той описва като възпиране на агресивен Китай. Според списание Foreign Policy той е успял да прокара увеличаване на войските в Тайван, когато е съветвал администрацията на Тръмп. Тази политика беше продължена от президента Джо Байдън.




Пекин смята Тайван за част от своята суверенна територия и неведнъж е предупреждавал САЩ да не подкрепят никакви сепаратистки настроения там. Нов ръст на напрежението около острова се очакваше през изминалия уикенд, когато се предполагаше, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще го посети. Пекин заяви, че подобна стъпка ще пресече неговата "червена линия" Въпреки това пътуването беше отложено, както се съобщава, поради положителен тест на Пелоси за Covid-19.


 


 


 Болтън направи предложението си на ежегодния Глобален симпозиум по националните въпроси на Тайван - събитие от висок ранг, организирано от групи, които искат островът официално да се обяви за суверенна държава. Сред ораторите бяха висши тайвански служители, включително президентът Цай и вицепрезидентът Уилям Лай.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и