Гарантирането на предлагането на зърно ще допринесе за намаляване на цените - казва Пауър.

Свързани новини

25.07.2022 14:46

САЩ работи по "план Б" за украинския износ на зърно след бомбардировките в Одеса: Администраторът на USAID

Видян 1252 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според администратора на Агенцията за международно развитие на САЩ Саманта Пауър САЩ работи с Украйна по "план Б" за извеждане на износа на зърно от страната след руската атака срещу пристанището в Одеса, съобщава CNN.

"План Б включва пътища, железници и реки, изпращане на баржи и коригиране на железопътните системи, така че да бъдат по-добре съгласувани с тези в Европа, за да може износът да се осъществи по-бързо", заяви Пауър в интервю за Лари Мадоуо от CNN в Найроби, Кения, в неделя, след като миналата седмица посети засегнатите от сушата райони на Кения и Сомалия.

"Живеем по плана за непредвидени ситуации, защото няма как да се доверите на всичко, което казва Владимир Путин", продължи тя.


Пауър подчерта, че въпреки сигурността, която дава планът за действие при извънредни ситуации, "няма алтернатива на това Путин да позволи прекратяване на блокадата и изпращане на зърното по най-ефективния възможен начин"

В петък Русия и Украйна подписаха споразумение за износ на украинско зърно през Черно море след месеци на тежки преговори с посредничеството на Турция и ООН.

Само ден по-късно обаче Русия нанесе ракетен удар по южното украинско пристанище Одеса, където се съхраняват жизненоважни зърнени запаси, отбелязва CNN.


Ударите по военните обекти на пристанището в Одеса няма да окаже влияние върху доставките на зърно, твърди Кремъл.


Ударът на руската армия по военната инфраструктура на пристанището в Одеса не може да повлияе на началото на доставките на зърно по Истанбулското споразумение, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник.


"Това [ударът] е свързано единствено с военната инфраструктура. Това няма нищо общо с инфраструктурата, свързана с изпълнението на споразуменията и доставките на зърно. Ето защо това не може да повлияе и няма да повлияе на началото на процеса на транспортиране", заяви говорителят на руския президент.


Повече от половината от вноса на пшеница в Сомалия идва от Украйна, казва Пауър и добавя, че 20 милиона тона пшеница и царевица все още са блокирани на пристанището в Одеса.

Пауър заяви, че се надява сделката за зърното "някак да се задържи", въпреки че Русия "веднага ще й обърне гръб", като бомбардира пристанището.

Гарантирането на предлагането на зърно ще допринесе за намаляване на цените - казва Пауър.


"Дори само привидността, че сделката ще бъде изпълнена и зърното ще напусне пристанището, доведе до спад на цените, дори в рамките на 24 часа", каза тя. "Така че по-голямото предлагане при същото търсене ще означава по-ниски цени. "

Миналата седмица САЩ обявиха отпускането на допълнителни 1,3 млрд. долара хуманитарна помощ за Африканския рог, където в Етиопия, Кения и Сомалия цари безпрецедентна суша.

Пауър призова страните, които играят "водеща роля в международната система, каквато Китайската народна република очевидно се стреми да изпълнява", да "се задълбочат", за да предотвратят превръщането на продоволствената криза в "катастрофа".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.07.2022 08:57

    На американците и украйнците може да се вярва нали? Зеленски говореше преди че Русия ограбвала украйнското зърно а сега е готов да изнася и не знам колко милиона запаси които уж бяха откраднати по плана Б пак по свирката на американците дето са много загрижени за някой друг а не за себе си…пълно лицемерие както всичко направено от тяж досега.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец