Свързани новини

08.06.2021 09:37

САЩ одобряват първото ново лекарство за болестта на Алцхаймер от 20 години насам

Видян 1377 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първото ново лечение за болестта на Алцхаймер от близо 20 години е одобрено от регулаторните органи в САЩ, проправяйки пътя за използването му във Великобритания, предаде ВВС. Адуканумаб, Aducanumab, е насочен към основната причина за болестта на Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция, а не към нейните симптоми.

Благотворителните организации приветстваха новината за нова терапия за това състояние.

Но учените са разделени по отношение на потенциалното му въздействие поради несигурност относно резултатите от проучването.

Най-малко 100 000 души във Великобритания с лека форма на заболяването биха могли да бъдат подходящи за лекарството, ако то трябва да бъде одобрено от регулатора на Обединеното кралство.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че има "сериозни доказателства, че адуканумаб намалява амилоидните бета плаки в мозъка" и че това "е разумно вероятно да предскаже важни ползи за пациентите".
Спорен процес

През март 2019 г. международните проучвания на адуканумаб в последния етап, включващи около 3000 пациенти, бяха спрени, когато анализът показа, че лекарството, давано като месечна инфузия, не е по-добро за забавяне на влошаването на паметта и проблемите с мисленето, отколкото фиктивно лекарство.

Но по-късно същата година американският производител Biogen анализира повече данни и стига до заключението, че лекарството е действало, стига да е било давано в по-високи дози. Компанията също така заяви, че значително забавя когнитивния спад.

Адуканумаб е насочен към амилоид, протеин, който образува анормални бучки в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер, които могат да увредят клетките и да предизвикат деменция, включително:

    проблеми с паметта и мисленето
    проблеми с комуникацията
    объркване


Смята се, че над 30 милиона души по света имат Алцхаймер, като повечето са на възраст над 65 години. За около 500 000 души, засегнати в Обединеното кралство, тези, които отговарят на условията за адуканумаб, ще бъдат предимно на 60 или 70 години и в ранен стадий на заболяването. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.06.2021 16:05

    всички моноклонални антитела са шменти капели, но с рушвети ги пробутват на разните агенции, реклами, псевдонауки и това е

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в