Дим се издига над мястото на експлозията в склад за боеприпаси на руската армия край село Майское, Крим, вторник, 16 август 2022 г. | AP Photo

Свързани новини

19.08.2022 09:24

САЩ одобряват нанасянето на удари по Крим от страна на Украйна: Политико

Видян 1820 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нападението срещу Крим е честна игра за Украйна - и тя има подкрепата на Америка, за да удари руснаците там, съобщава Политико.

Според документ на украинското правителство, предоставен от CNN, Киев стои зад трите експлозии през изминалата седмица на анексирания от Русия полуостров, включително големия взрив в авиобаза Саки, при който са унищожени няколко военни самолета на Москва.

Нито един украински служител все още не е признал публично участието на Киев в кампанията в Крим. Но министърът на отбраната ОЛЕКСИЙ РЕЗНИКОВ заяви пред "Гласът на Америка" в сряда, че Украйна не изключва възможността да нанесе удар по окупираната територия с оръжия, предоставени от САЩ.

"Ако днес говорим за деокупация на временно окупираните територии на Украйна, където се намира врагът, тогава съответно нямаме такива ограничения", каза той, като подчерта, че все още няма да има атаки в законно признатите граници на Русия (въпреки че имаше някои, хм, мистериозни взривове в руски гранични градове).


 Това е правилната позиция, твърдят експерти пред NatSec Daily. "Руските сили нямат работа там и атакуването на руските сили в Крим не е по-различно от атакуването им около Киев, Херсон или Източна Украйна", каза Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО и специален представител за Украйна по време на управлението на Тръмп.

Позицията на администрацията на Байдън не е толкова промяна, колкото потвърждение на дългогодишната политика. Макар да е пределно ясно, че Украйна не бива да използва произведени в САЩ оръжия за нападения в Русия - което, както се опасява президентът Джо Байдън, би предизвикало Трета световна война - Вашингтон не признава контрола на Москва над насилствено завзетия полуостров.


 В резултат на това е открит сезон за руските цели в Крим - и изглежда, че предстоят още атаки.

Светът може да стане свидетел на още експлозии в Крим през "следващите два-три месеца", заяви във вторник пред The Guardian Михайло Подоляк, високопоставен съветник на украинския президент Владимир Зеленский.


 Запитан от Politico неназован служител в администрацията на президента Джо Байдън дали администрацията на Байдън смята полуострова за суверенна украинска територия, служителят отговори: "Крим е Украйна".

Украински служител заяви пред изданието, че "посланието за подкрепа" от администрацията на Байдън "е стигнало до Киев".


Мощни експлозии в близост до руски склад за боеприпаси разтърсиха село Майское в североизточната част на Крим във вторник. Това е вторият подобен инцидент в рамките на няколко седмици, като по-рано през месеца на военното летище Саки също имаше серия от експлозии, при които бяха ранени 14 души и един загина.


 Министерството на отбраната на Русия заяви, че неотдавнашните удари са били "саботаж" и са нанесли щети на граждански обекти, включително електропроводи, електроцентрала, железопътна линия и няколко жилищни сгради.

Украйна не е потвърдила пряко отговорността за последните нападения, но след инцидента на летището в Саки украинският президент Владимир Зеленский заяви, че войната "започна с Крим и трябва да завърши с Крим - неговото освобождение".


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.08.2022 13:34

    Та те са си направо подстрекатели и предизвикващи военни действия, но винаги далеч от тях. Където се намесят американците винаги има милиони жертви и разруха за дълго

  • 002 Anonimen 19.08.2022 10:12

    а Крим си бил винаги РУСКИ.....

  • 001 Anonimen 19.08.2022 10:10

    САЩ обича да има ВОЙНИ и ги развихря и поддържа за разлика от джендърите в ЕС.......,които се водят по акъла на разрушителите....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното