Вашингтон провежда "консултации" с чуждестранни партньори, по-конкретно с държавите от Г-7, относно нови икономически санкции, съобщиха в сряда няколко неназовани американски служители. Те отказаха да предоставят подробности за потенциалните санкции, като само потвърдиха, че обсъжданията "поставят основите на потенциални действия".

Свързани новини

02.03.2023 17:37

САЩ мобилизират съюзници за нови санкции срещу Китай: Reuters

Видян 423 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ координират действията си с близките си съюзници за налагане на нови санкции на Китай, ако той реши да подкрепи руската инвазия в Украйна, съобщава Ройтерс. Пекин отхвърли твърденията, че възнамерява да предложи смъртоносна помощ на Москва, и неотдавна представи план за мирно уреждане на конфликта.

Вашингтон провежда "консултации" с чуждестранни партньори, по-конкретно с държавите от Г-7, относно нови икономически санкции, съобщиха в сряда няколко неназовани американски служители. Те отказаха да предоставят подробности за потенциалните санкции, като само потвърдиха, че обсъжданията "поставят основите на потенциални действия".


Докладът следва многократните предупреждения към Китай от страна на САЩ и други западни държави, които твърдят, че Пекин възнамерява да доставя оръжия на руските сили за кампанията срещу Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори обвиненията по време на неотдавнашно интервю за Асошиейтед прес, като заяви: "Видяхме някои признаци, че те може би планират това", но без да представи доказателства.


Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон "няма да се поколебае" да наложи санкции на китайски фирми, в случай че Пекин предостави смъртоносна помощ на Москва. Блинкен настоява, че този ход ще има последици, като добавя, че е повдигнал въпроса пред висшия китайски дипломат Ван И по време на срещата им на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец.

Китай отхвърли твърденията като "безпочвени спекулации", като заяви, че не възнамерява да предоставя оръжия на руските войски и обвини Вашингтон в лицемерие.


"САЩ нямат право да диктуват отношенията между Китай и Русия и ние никога няма да приемем принуда и натиск от страна на САЩ", заяви в понеделник говорителят на външното министерство Мао Нинг. По-нататък тя отбеляза, че Вашингтон, а не Пекин, "вкарва смъртоносни оръжия на бойното поле в Украйна".


 Въпреки че западните държави отдавна оказват натиск върху Китай да прекъсне връзките си с Русия, обвиненията към Пекин се засилват, откакто миналия месец той представи пътна карта от 12 точки за дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна. Москва изрази готовност да "анализира внимателно" подробностите на предложението, въпреки че представители на САЩ бързо отхвърлиха плана, заявявайки, че Пекин е приел "фалшивия разказ на Русия за войната" и не е "сериозен" по отношение на прекратяването на военните действия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.03.2023 00:00

    заобиколили са Китай с 39 военни бази и се опитват да го плашат и командват

  • 001 рептили 02.03.2023 23:25

    Вълнуват се само кой да ударят със санкции, което е чист рекет и шантаж, и къде да предизвикат военни действия, че да захранват военната си индустрия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

дева