02.08.2022 10:08

САЩ ликвидираха лидера на “Ал Кайда”

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е ликвидиран лидерът на “Ал Кайда” египтянинът Айман ал Зауахири. Той е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Кабул при нападение с дрон. Семейството му, което също е било в къщата, не е пострадало. Къщата е собственост на един от съветниците на вътрешния министър на Афганистан.


"По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири. Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас", добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, "да продължат напред". “Сега, когато възмездието е постигнато, можем отново ясно да заявим, че няма значение колко време ще отнеме, няма значение къде ще се скриете, ако вие сте заплаха за американците, САЩ ще ви намери и ликвидира”, добави Байдън.


Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е "явно нарушение" на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на “Ал Кайда”, отбеляза представител на САЩ. 

Ал Зауахири е бил убит от две Hellfire 'Ninja' ракети, изстреляни от дрон, докато е стоял на балкона на къщата, където живее, в един от престижните квартали на Кабул. Планирането на операцията е отнело 6 месеца. Къщата е собственост на един от най-близките помощници на Сираджудин Хакани, вътрешен министър в правителството на талибаните, който поддържа тесни връзки с “Ал Кайда” и е издирван от ФБР за разпит. Има обявена и награда от 25 млн. долара за информация, която би довела до залавянето му.


Ал Зауахири има съществена роля при планирането на терористичната атака на 11 септември, както и нападенията срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г.


Това е най-значимият удар на САЩ срещу “Ал Кайда” след ликвидирането на Осама бен Ладен през 2011 г. Ал Зауахири замести Бен Ладен като лидер на терористичната организация. 

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърди удара и остро го осъди, наричайки го “нарушение на международните принципи”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева