Първоначалните доставки за ваксината Jynneos ще бъдат осъществени едва през 2023 г.

Свързани новини

20.05.2022 09:29

САЩ купуват милиони дози ваксина срещу нов вирус

Видян 3159 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като по-рано тази седмица мъж от Масачузетс беше диагностициран с рядкото, но потенциално сериозно заболяване, здравните власти на САЩ подписаха договор за 119 млн. долара за ваксини срещу вируса на маймунската едра шарка.



Органът за напреднали изследвания и разработки в областта на биомедицината (BARDA) - правителствена агенция за борба с пандемиите и биотероризма - подписа в сряда договор на стойност няколко милиона долара с датската фармацевтична фирма Bavarian Nordic, съобщи компанията в изявление.


 


Сделката за 119 млн. долара е една от поредицата опции по договора, които в крайна сметка могат да достигнат обща стойност от 299 млн. долара, ако бъдат упражнени, в замяна на около 13 млн. замразени дози от ваксината Jynneos. Първоначално е създаден за дребна шарка, но през 2019 г. е одобрен за употреба срещу маймунска едра шарка от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), само няколко месеца преди да бъдат открити първите случаи на Covid-19 в Китай.


 


Първоначалните доставки за ваксината Jynneos ще бъдат осъществени едва през 2023 г. , заявиха от компанията, като отбелязаха, че пълните 13 милиона дози се очаква да бъдат готови някъде между 2024 и 2025 г. , ако BARDA се съгласи да удължи договора.




Първият случай на маймунска едра шарка в САЩ беше потвърден в сряда при мъж, който неотдавна е пътувал до Канада. Оттогава федералните здравни служители съобщиха, че наблюдават шестима души, които са били в непосредствена близост до заразен пътник по време на полет от Нигерия до Обединеното кралство по-рано този месец, а друг възможен случай се разследва от здравния отдел на град Ню Йорк.


 


 


През последните седмици във Великобритания, Канада, Испания, Португалия, Италия и Швеция също бяха наблюдавани редица предполагаеми или потвърдени случаи на заразяване. В Австралия също е открит първият случай.


 


В четвъртък Bavarian Nordic обяви, че е постигнала споразумение с "неразкрита европейска държава" за същата ваксина за дребна шарка с двойна употреба - макар и под друга марка - "в отговор на нови случаи на маймунска едра шарка" Компанията не уточнява колко дози ще бъдат закупени и не посочва общата цена на договора.


 


В допълнение към ваксините правителството на САЩ се зае да закупи и дози тековиримат - стандартното антивирусно лечение на маймунската едра шарка, като миналата седмица Министерството на отбраната подписа договор на стойност 7,5 млн. долара за лекарството с американската фармацевтична фирма SIGA Technologies.


 


В четвъртък интравенозна форма на същия антивирусен препарат получи одобрението на FDA за лечение на дребна шарка, въпреки че SIGA заяви, че интравенозната версия също е "цитирана в неотдавнашното искане за бюджет на президента на САЩ като използвана за лечение на пациент в САЩ с маймунска едра шарка".




Макар и рядко, маймунска едра шарка е откривана в САЩ и преди, като миналото лято жител на Тексас е хоспитализиран от вируса след пътуване до Западна Африка, където патогенът е ендемичен. Според Световната здравна организация през 2003 г. в САЩ са потвърдени повече от 70 случая, като това е първото огнище, наблюдавано извън Африка.




Първоначалните симптоми включват треска, болки в главата и мускулите, подути лимфни възли, втрисане и изтощение и въпреки че повечето инфекции преминават без сериозни заболявания, в малък процент от случаите вирусът е смъртоносен.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 22.05.2022 11:14

    Ами защо да не печели фармата - кой ще налива в чекмеджето на опоскания бюджет. Дедо Байдън предложил 40млрд. помощ за укитата, щели да вземат назаем от ... Китай.

  • 002 Anonimen 21.05.2022 08:19

    Постоянно се пътува до Африка. Досега защо нямаше маймунска шарка? Или пак пари за ваксини да печелят фармацефтичните компании.

  • 001 Тихомир Томов 20.05.2022 22:14

    Явно предстои преброяване на маймуните в отделните региони ..............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от