01/03

Свързани новини

10.09.2020 19:39

САЩ: Корупцията в България е ендемична

Видян 6225 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020, пише Сега. САЩ публикуват ежегодно анализи за глобалните условия за инвестиции , като оценките се представят подробно по държави. В доклада за България корупцията е определена като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас.


"За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък....Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар", се казва в резюмето на доклада.    


По-рано днес бе оявен и индексът на икономическата свобода - проучване на института „Фрейзър“, който измерва в каква степен политиките и институциите в страните по света осигуряват среда за нормално развитие на предприемачите. Тазгодишното издание излезе и в него няма добри новини за България.


За последните 15 години липсата на най-важните реформи – в работата на съдебната система и на правителството и администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България е имала оценка 7,17 и  въпреки че след това има някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова дребни, че в тазгодишното издание общата оценка е 7,74. При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 г. Който дойде ред да се оценяват "постиженията" през текущата година, резултатът може да е по-лош дори от 2005 г.  - като имаме предвид какво се случва в България в по-ново време и как рекетът над бизнеса и медиите изкара гражданите на безпрецедентни протести, които продължават вече трети месец.


Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания:


Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър" виж ТУК!


"Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  - съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането", коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне