Законопроектът беше подкрепен от 44 демократи и 17 републиканци, както и от двама независими депутати. Тридесет и един републиканци бяха против, включително членът на ръководството на партията в камарата Джон Барасо. За официалното одобрение на мярката бяха необходими 60 гласа в 100-местната камара.

Свързани новини

02.06.2023 17:34

САЩ избегна фалит по дълга

Видян 491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Късно в четвъртък Сенатът одобри в последния момент споразумение, целящо да предотврати първия в историята на САЩ фалит. Двупартийният законопроект за повишаване на лимита на дълга на страната беше приет с 63 гласа "за" и 36 "против", ден след като беше одобрен от Камарата на представителите на САЩ. Законодателството беше предадено на президента Джо Байдън, който заяви, че незабавно ще подпише мярката като закон.

Новата мярка има за цел да предотврати икономическа катастрофа, тъй като оставаха броени дни до 5 юни, когато САЩ трябваше да обяви неплатежоспособност по дълга си от 31,4 трилиона долара.

Неизпълнението на задълженията потенциално би могло да ограничи възможностите на Вашингтон да взема повече заеми или да плаща сметките си. То може да предизвика и финансов хаос в чужбина, оказвайки огромно отрицателно въздействие върху цените и лихвите по ипотечните кредити в други държави.

Законопроектът беше подкрепен от 44 демократи и 17 републиканци, както и от двама независими депутати. Тридесет и един републиканци бяха против, включително членът на ръководството на партията в камарата Джон Барасо. За официалното одобрение на мярката бяха необходими 60 гласа в 100-местната камара.

От седмици републиканците и демократите се опитват да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга. Обширните дебати по приоритетите на разходите изложиха на риск одобрението на фона на нарасналите опасения, че републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите, няма да подкрепят Закона за фискалната отговорност поради опозиция в собствените си редици.


 Преди това някои републиканци отхвърлиха заплахата от неплатежоспособност на САЩ по дълга като "тактика за сплашване", използвана от Байдън и демократите, за да прокарат политиките си за разходите.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който планира да участва в изборите през 2024 г., също разкритикува законопроекта. По-рано тази седмица той заяви пред радиостанция в Де Мойн, че "би приел дефолт", ако не успее да осигури желана сделка.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион