18.09.2008 14:12

САЩ инжектира допълнително 180 милиарда долара в подкрепа на финансовите пазари

Видян 908 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Федералният резерв - централната банка на САЩ, ще инжектира 180 милиарда долара на финансовите пазари.


Федеравният резерв на САЩ обяви днес, че отпуска допълнителна кредитна линия за финансовата система в страната в размер на 180 милиарда долара на фона на растящите опасения от настъпване на глобална финансова криза. Федералният резерв съобщи, че увуличава със 180 милиарда долара временното си финансиране за банките, което трябва да гарантира възможността им да извършват краткосрочни и дългосрочни разплащания. Изявлението на Федералния резерв включва и "реципрочни стъпки", които няколко големи американски банки са оторизирани да предприемат за периода до 30 януари, 2008 г., съобщи АФП. Американската централна банка се намеси мащабно с директни кешови инжекции, след финансовия крах на Уол Стрийт в края на миналата седмица.


В деншното си изявление Федералният резерв посочва, че мерките са насочени "да подобрят ликвидността на световните финансови пазари" . Стъпката на Федералния резерв беше обявена минути след като Банк ъф Инглад съобщи, че водещите световни банки ще предприемат съвмеснтно настъпление чрез интервенция на паричните пазари. Тези необичайни изявления дойдоха след неудържимия спад на фондовите борси, понижаването на стойността на американските съкровощни бонове, подемът в цената на златото и съобщенията, че инвестиционният гигант Морган Стенли търси помощ след колапса на Лимън Брадърс и несигурността около национализирането на застрахователния гигант AIG. В днешното си изявление Федералният резерв на САЩ посочва, че е "оторизирал увеличаване на съществуващите разплащателни линии със ECB и Швейцарската национална банка. В изявлението се казва още, че японската, британската и канадската Централни банки също са увеличили достъпа до долари посредством така наречените "суапови" сделки. Те предоставят 60 милиард адолара на Централната банка на Япония, 40 милиарда - на британската Централна банка и 10 милиарда долара - на Канадската централна банка. Федералният резерв изтъква, че последната му финансова намеса ще подкрепи подобната стъпка предприета от Европейската Централна банка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.