© Getty Images / Russian Foreign Ministry

Свързани новини

30.07.2022 07:30

САЩ и Русия проведоха първия разговор на високо равнище от февруари насам

Видян 2854 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по искане на Вашингтон в петък, потвърдиха от министерството.

Това беше първият разговор между висшите дипломати на Москва и Вашингтон, откакто Русия започна военната си офанзива в Украйна през февруари.

Освен конфликта, двамата обсъдиха сделката за износ на украинско зърно, подписана в Турция миналата седмица, както и потенциална размяна на затворници между двете страни, съобщи министерството.

По-рано в петък Блинкен заяви на брифинг, че е имал "откровен и директен разговор" с руския министър и е "настоял Кремъл да приеме същественото предложение, което направихме, за освобождаването на Пол Уилън и Бритни Грийнър".


Баскетболната звезда Бритни Грийнър и бившият американски морски пехотинец Пол Уилън в момента са задържани в Русия. Грийнър е арестувана по обвинение в контрабанда на наркотици, а Уилън е в затвора за шпионаж.

По-рано CNN съобщи, че те могат да бъдат разменени за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който през 2012 г. беше осъден на 25 години затвор от федерален съд в Манхатън по обвинения в оказване на помощ на терористична организация, обявена от САЩ, и заговор за убийство на американски граждани.

Москва не е потвърдила получаването на конкретни предложения по въпроса от САЩ и вместо това заяви, че Лавров е призовал САЩ да се "върнат към професионалния диалог под формата на "тиха дипломация" без никакви спекулации" Държавният департамент на САЩ не разкрива никакви подробности за своето "съществено предложение" и досега не е споменал името на Бут.


 Министърът заяви също, че продължаващите доставки на западни оръжия за Киев само ще удължат продължаващия конфликт в Украйна и ще доведат до нови човешки страдания. Руските сили в Украйна стриктно спазват нормите на международното право, заяви Лавров и добави, че Русия полага "системни усилия", за да помогне на хората, живеещи на териториите под неин контрол, да се върнат към нормален живот.

Разговорът се състоя, след като американски дипломати заявиха, че многократно са искали телефонен разговор между Лавров и Блинкен, за да обсъдят потенциалната размяна на затворници. В четвъртък Москва заяви, че Лавров ще разгледа искането веднага щом натовареният му график позволи това. На руския министър му предстои да участва в срещата на върха на министрите на Шанхайската организация за сътрудничество и да проведе няколко двустранни срещи.


 © Getty Images / Russian Foreign Ministry


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.07.2022 14:52

    повече от 260 000 американски военни могат да бъдат уволнени поради нежелание да се ваксинират с ковид ваксите More than 260,000 American Service Members could be Discharged due to Non-compliance with Vaccine Mandates The Biden administration’s strict Covid-19 vaccination mandates place more than 13% of the US’ fighting forces at risk of discharge, according to Department of Defense data

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден