Свързани новини

05.12.2009 09:48

САЩ и Русия готови да си сътрудничат

Видян 1195 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама приеха съвместно изявление във връзка с изтичането на срока на действия на Договора за съкращение и ограничение на стратегическите нападателни оръжия, информира БГНЕС.


Срокът на действие на договора, сключен между СССР и САЩ през юли 1991 г., изтече снощи. "Признавайки нашият общ стремеж да поддържаме стратегическата стабилност между Руската Федерация и САЩ, заявяваме нашата принципна привързаност да си сътрудничим в духа на Договора за СНВ след изтичането на срока на неговото действие, а също нашето твърдо намерение да осигурим най-бързото встъпване в сила на новия договор за стратегическите оръжия", се казва в изявлението. Договорът за СНВ, който има за цел да избави двете велики сили от огромните запаси от ядрено оръжие, официално сложи край на надпреварата във въоръжаването от времето на Студената война.


След разпадането на СССР ангажиментите по договора бяха поети от Русия като наследник на Съветския Съюз. "Този исторически документ създаде необходимата база за формирането на качествено нова атмосфера на доверие, откритост и предсказуемост", се казва в изявлението, публикувано от сайта на руското МВнР. "Сериозното съкращаване на СНВ направи света по-сигурен, съдейства за премахването на чувството за постоянна заплаха. Това позволи да се премине от "съвместно съществуване" към формирането на взаимно изгодно партньорство, основаващо се на равноправие и взаимно доверие", се отбелязва в изявлението.


В рамките на договора Русия съкрати почти два пъти броя на ядрените си бойни глави, унищожавайки над 3000 междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети, базирани на подводници, а също над 45 атомни подводници и над 65 тежки бомбардировачи. Предполагаше се, че към момента на завършване на действието на Договора за СНВ, Русия и САЩ ще подпишат нов договор, в рамките на който работата по ядреното разоръжаване ще бъде продължена. Но преговорният процес се проточи. В изявлението на руското МВнР се отбелязва, че подписването на новия документ трябва да стане в най-скоро време – работата по неговата подготовка е "близо до приключване".


Би Би Си отбелязва, че след като бъде подписан договорът трябва да бъде ратифициран от парламентите на двете страни и това може да отнеме месеци. Затова във Вашингтон дадоха да се разбере, че докато върви обсъждането на детайлите по новия договор, има смисъл да се сключи временно споразумение. Вероятно, това ще бъде направено през следващата седмица по време на визитата на американския президент Обама в Европа, където той заминава, за да получи своята Нобелова награда за мир. Според договореностите, достигнати през юли 2009 г. между президентите на Русия и САЩ, новият договор предвижда по-нататъшно съществено съкращаване на ядрения арсенал на двете страни. Той ще бъде сключен за срок от 7 години и ще предвижда унищожаването на 3400 ядрени бойни заряда – по 1700 за всяка от страните.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец