"Очакваме много слаб растеж по-специално в ключовите развити икономики, включително лека рецесия в САЩ, Обединеното кралство и Германия и застой на икономическата активност във Франция и Италия", се казва в доклада.

Свързани новини

05.06.2023 16:42

US&UK пред рецесия, скоро и светът: Moody's&Bank of America

Видян 4798 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глобалният растеж ще се забави тази година на фона на лепкавата инфлация и по-високите разходи по заемите, като забавянето ще бъде предизвикано главно от развитите икономики на Г-20, включително САЩ, Обединеното кралство и Германия, съобщи Moody's Investor Service.


Според рейтинговата агенция растежът на реалния БВП в страните от Г-20 ще се забави до 2,1% през 2023 г. и 2,2% през 2024 г. от 2,7% през 2022 г.


"Очакваме много слаб растеж по-специално в ключовите развити икономики, включително лека рецесия в САЩ, Обединеното кралство и Германия и застой на икономическата активност във Франция и Италия (б.р основните партньори на България)", се казва в доклада.


Съобщава се, че рисковете от инфлация или "финансова зараза" са високи, докато политиците в САЩ са постигнали предварителна сделка относно лимита на дълга на страната, за да избегнат фалит. Неуспехът да се отслаби адекватно съвкупното търсене може да принуди някои централни банки да затегнат още повече мерките, предупреждава агенцията.


"Прогнозираме темпове на икономически растеж от около 1% през 2023 г. и 2024 г. за икономиката на САЩ, което е значително по-ниско от отчетените през 2022 г. 2,1% и е под тенденцията на растеж.


Тези прогнози включват лека рецесия - няколко тримесечия на последователно свиване, което ще увеличи равнището на безработица до около 5,0% - през втората половина на 2023 г.", пише Moody's.


"Нашите очаквания за растежа вече включват значително отдръпване на общото търсене на кредити от високите лихвени проценти, така че не сме променили съществено прогнозите си заради неотдавнашния стрес в регионалните банки в САЩ", добави агенцията.


В случая с Германия слабостта на производствения сектор, недостигът на работна ръка, високите лихвени проценти и лепкавата и повишена инфлация влошиха икономическите перспективи, отбеляза Moody's.


След като нарасна с 3,7% и 2,1% през януари и февруари, промишленото производство в най-голямата икономика в еврозоната спадна с 3,4% през март. "Макар че автомобилната индустрия допринесе най-много за спада, влошаването беше широкообхватно и съответстваше на намалението на новите поръчки. Проучването на PMI индекса в промишлеността през април разкрива продължаващо свиване на поръчките", заявиха от Moody's.


Рейтинговата агенция запази прогнозата си за годишен растеж на германската икономика от 0% през 2023 г. и 1,2% през 2024 г.



Междувременно икономическата активност в Обединеното кралство продължи да се забавя поради високия инфлационен натиск, заявиха от Moody's, като добавиха, че очакват британската икономика да се свие с 0,1% през тази година.


В доклада се посочва, че през 2023 г. въздействието на по-високите цени и по-строгите условия за финансиране е продължило да възпрепятства икономиката. "Както бе подчертано по-горе, очакваме основната лихва на BoE [Bank of England] да достигне връхна точка от 4,75% и паричната политика да остане строга през следващите години, което ще натежи на потреблението и инвестициите", се казва в доклада.


Миналата седмица Международният валутен фонд обяви, че вече не очаква рецесия във Великобритания през тази година, като новата му прогноза за растежа предвижда страната да изпревари някои свои колеги от богатия свят, включително Германия.


Въпреки това министър-председателят Риши Сунак предупреди, че икономиката на Обединеното кралство може да изпадне в рецесия през следващата година, тъй като упорито високата инфлация повишава лихвените проценти до над 5%.
Bank of America също оповести очаквания за рецесия в САЩ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в