Тя призова парламентът да излезе с обща позиция и да се спре изгонването на 70 руски дипломати до предоставяне на доказателства за тяхната зловредна дейност.

Свързани новини

01.07.2022 11:09

България влезе в списък с Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия и Украйна със закриването на руското посолство: Нинова

Видян 3759 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нито един от идеологическите врагове на Русия не си позволява да скъсва дипломатическите отношения, заяви Корнелия Нинова от трибуната на НС, като прочете списък на само 4 държави, сред които са Папуа Нова Гвинея, Суринам, Грузия, Украйна, които са закрили посолствата на Русия.


Тя призова парламентът да излезе с обща позиция и да се спре изгонването на 70 руски дипломати до предоставяне на доказателства за тяхната зловредна дейност.


"НС да реши външният министър да отмени нотата, да се уволни шефа на ДАНС, уволнение на зам.-министъра на външните работи, подписал нотата за изгонването на руски дипломати, да се спази международното право, и да се преодолее огромната пропаст, към която се движим в името на българския национален интерес", заяви Нинова.



Изявление в Народното събрание



Уважаеми български граждани,



В толкова много кризи сме напоследък, а от няколко дни и това изостряне на отношенията с Руската федерация. Дойдох сутринта с вяра, че кризите мобилизират характера, хладнокръвието, разума. След 2 часа съм по-малко уверена, но ви моля да ме изслушате, а след това решете какво да се прави.



Ситуацията, в която се намираме в момента, по темета за изгонване на руските дипломати за мен е абсолютно дежа-вю. България, българското Народно събрание, правителство и политически партии бяхме в същата ситуация преди няколко години. По-лека, но същата. Моля, ако имате търпение, да ви прочета няколко думи.


Към младите колеги, без да ви назидавам, сега започвате да се учите на голямата политика, трябва да се учите от историята. Към колегите, които бяхме тогава в тази зала, в онова време, да припомня, че подобен случай го разглеждахме тук и нямаше реплики “Народното събрание не е мястото да се решават тези въпроси“. Така че проявявате непоследователност. Ще ви припомня какво се случи тогава с едно мое обръщение към парламента преди години и ще видите, че звучи абсолютно еднакво към сегашния момент:



„Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разум и лидерство. И Европа, и България се намираме в такъв момент сега.



Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство самὸ в този сложен момент, и всички институции да се обединим за България.“ Това го казвам аз, като лидер на опозицията, когато управлява Бойко Борисов в тежка война между нас



„Били сме разделени по много въпроси. Разделени сме и сега. Коалиционните партньори в правителството са на различни мнения. Има различни позиции дори в управляващата партия ГЕРБ – на депутатите.



Какво предлагаме и какво може да ни събере, отново казвам, в този сложен момент за България и за Европа? Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешките ценности, принципите на международното право, принципа на равнопоставеност и взаимно уважение между държавите членки на Европейския съюз, които са необорими принципи.



Първо, ако сте съгласни, да заявим, че ние сме за мир и против войната! Допускам, че никой от Вас не оспорва тази теза. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.



Второ, да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право: „Невинен до доказване на противното“, също допускам, че сте съгласни. До този момент никой от нас не знае каква точно е истината.


Да кажем, че искаме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. „Вероятно“ не означава „сигурно“ и никой никъде не бива да бъде съден по вероятности.
Трето, докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои.“ Това е преди много години.



„Четвърто, да заявим, че ние споделяме солидарността, но солидарност с правото, с истината, принципите на суверенитет и ненамеса на чужди държави при вземането на национални решения.



Големите европейски демокрации ни дадоха пример тези дни: Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин; Германия – правителството експулсира четирима руски дипломати, но приема четирима нови на тяхно място; Австрия – открито и честно пред народа си и пред света правителството заяви, цитирам:


„Лондон изразява недоволство, за да ни принуди да приемем определени мерки. Но въпреки това няма да експулсираме руски дипломати. Запазваме канал за диалог с Русия!“ Нещо повече, Австрия заяви желание да бъде посредник между Европа и Русия.
Но днес, уважаеми колеги, във вихъра на тази безпрецедентна криза лидер на Европейския съюз е България!“, тогава беше.


„И би трябвало като такъв ние да бъдем мостът между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник между Европа и Турция и между Европа и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен момент, в който България като председател на Съвета на Европейския съюз да поеме тази роля на мост.



Уважаеми дами и господа народни представители! Ако мога да обобщя: предлагаме обща позиция – декларация, на българското Народното събрание, основана на четири тези: искаме мир, а не война; искаме да знаем истината и да се спазва принципът за невиновност до доказване на противното. Дотогава няма да експулсираме руски дипломати и няма да отзоваваме наши.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.07.2022 14:37

    Как да и вярваш като изнася оръжия а пак била за мир…западно двуличие доведено до съвършенство нали нейният син е западен анализатор.

  • 001 Anonimen 02.07.2022 12:41

    Тая Нинова и тя като простокиро само говори и нищо не прави. Как я търпят нейните избиратели?! Освен да попълни с милиони собствените си и на приближени сметки от далавери и рушвети, нищо друго не е направила

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Ентусиазмът не ви е напуснал


Ентусиазмът не ви е напуснал, но желанието да ви