Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев

Свързани новини

12.03.2022 17:03

Сърцето ми е с Украйна, но няма да им дам оръжия: Петков

Видян 1577 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

 

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна, припомня изданието. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва.




„България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.




Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.




„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.




Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той.




Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.




Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.




Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.




„Политико“ припомня, че Петков е икономист завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.




Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция.



Във вакуума, оставен от след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придоби популярност като министър, след като разобличи подкрепяната от държавата корупция.




До септември Петков впрегна тази популярност, за да създаде политическа партия „Продължаване на промяната“ с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото правителство през декември, пише още „Политико“.

 

Източник: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 14.03.2022 07:33

    Недоразуменията наречени премиер у нас продължават ! На един бивш пожарникар, всяка втора дума беше "АЗ" - (аз "дадах", аз казах, аз построих и т.н.), сега от нищото се пръкна един "канадец", завършил харвардски ПУЦ, повтаря като пожарникар "МОА" - ("моа" минстър, "моа" глас, ред е да издрънка поредна глупост с "моа"). Имахме и председателка на НС, която реши че столицата на Виетнам е Пекин (нова Алиса в нова страна на чудесата) ... БОЖЕ ела си пребери вересиите !

  • 002 Дарина Гочева 13.03.2022 20:32

    ЕТО ТОВА Е ФАШ@ЗЪМ! Знаете ли кое е фаш@зъм? Това, което се прави днес към руските граждани и култура. Снимките са от днес – разбита и ограбена руска църква „Свети Николай“ в Оксфорд, Англия. Това е фаш@зъм. Клип от днес в който украински „бежанец“ на тир, паркиран в Австрия, напада руски тираджия и му казва да се маха. Това е фаш@зъм. Фаш@зъм е да изгониш диригент на симфоничен оркестър, защото е руснак. Да забраниш лекция за Достоевски във Флоренски университет, защото е руснак. Да изключиш от състезания спортисти, защото са руснаци. Да забраниш продажба на руски стоки. Да спреш тираж на писател, защото е руснак. Да облъчваш всяка вечер населението на България от национален ефир с фалшиви новини. Ето – това е фаш@зъм. Не съм фил или фоб. Мнението ми е съставено на база факти. И още нещо – ако „диктатора“, „кръвожадния убиец“ Путин не пазеше мирните граждани, днес на 18-тия ден от войната Украйна отдавна щеше да е равно поле, подготвено за сеитба. Факт е, че пази цивилните, снабдява ги с храна и лекарства. Доказва го удара от тази сутрин по базата на наемниците от т.н. Френски легион. Нито една цивилна жертва. А това, с което ни облъчват всеки ден от телевизиите е абсолютна подигравка с интелигентността и разума на всеки от нас. Знам едно нещо със сигурност – тази война е дирижирана от САЩ, насочена е срещу Русия и Китай, но най – вече срещу огромния й външен дълг от 30 ТРИЛИОНА долара!!! Тази война цели прикриването на истината за биолабораториите на пентагона в Украйна. Биолабораториите, за които Диляна Гайтанджиева направи филм преди време, но никоя телевизия не ви показа. Напълно наясно съм, че вероятно след този пост ще ме накажат. Тази, същата свободна платформа, която свали правилата си за омразна реч само за да може да напишете „Смърт за Путин. Путин е диктатор „. И това няма нищо общо с фаш@зма. Напротив. Демократично е. Почти.

  • 001 Anonimen 12.03.2022 17:57

    Путьо Маринкин, Канада, Германия, неутралните Швеция, Финландия, Швейцария участват. Доскоро путинофилските ръководства на Унгария, Чехия, Турция се включват под една или друга форма, но ти се крий под полата на Нинова и фуражката на Радев. Защо ти трябваше да гониш Янев. Викай го да се връща и му отстъпи мин. пред. място. Тогава поне всичко ще е ясно - България не става за Европа. Бил борец против корупцията... Колко корупционера пребори до днес? Да ги закръглим на нула.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни