Сделката слага край на заплахите на Прищина да налага на местните сърби глоби от 150 евро за това, че нямат косовски регистрационни номера и документи, заяви сръбският преговарящ Петър Петкович пред белградския вестник Vecernje Novosti.

Свързани новини

24.11.2022 09:36

Сърбия и Косово постигнаха споразумение: Жозеп Борел

Видян 756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Споразумението, постигнато в Брюксел в сряда, може да охлади напрежението между Сърбия и нейната отцепила се провинция Косово, тъй като се оказа, че ЕС и САЩ са успели да убедят етническото албанско правителство в Прищина да се откаже от плана си да наложи промяна на сръбските регистрационни номера.

"Имаме сделка!", написа в Туитър комисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел, като благодари на преговарящите от Белград и Прищина, че са се споразумели за "мерки за избягване на по-нататъшна ескалация" Според Борел Сърбия ще спре да издава табели за косовските градове, а Косово ще "прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства".


 Борел добави, че това дава възможност на Белград и Прищина да се съсредоточат върху "нормализирането" на отношенията си, като заяви, че през следващите дни ще бъдат проведени още срещи. ЕС използва този термин, за да обозначи признаването на Косово като независима държава от страна на Сърбия - нещо, което Белград отказва да направи, но Брюксел официално е определил като предварително условие за присъединяване към блока.

Сделката слага край на заплахите на Прищина да налага на местните сърби глоби от 150 евро за това, че нямат косовски регистрационни номера и документи, заяви сръбският преговарящ Петър Петкович пред белградския вестник Vecernje Novosti.


[Премиерът на Косово Албин] Курти прие тази вечер всичко, което преди това отхвърли", каза Петкович. "Успяхме да запазим мира и стабилността. Нашите хора могат да спят спокойно. " Въпреки че Сърбия се съгласи да не издава нови табели, през последните три години такива не са били издавани, а съществуващите ще останат в употреба, добави той.


Сегашното напрежение започна, когато в края на юли Курти обяви забраната на сръбските регистрационни табели, като заяви, че това е въпрос на "върховенство на закона".

Сръбският президент Александър Вучич твърди, че Курти се интересува единствено от признаване и обрича всички преговори на провал, като отказва да изпълни задълженията си. След неуспешните преговори във вторник Борел всъщност се съгласи с Белград, като обвини Прищина, че е отхвърлила предложението на ЕС.

След обявяването на сделката в сряда президентът на Косово Вьоса Османи благодари на американския пратеник в Прищина Джеф Ховениър и на правителството на САЩ за "незаменимата" подкрепа и "активния ангажимент" Във вторник Курти отложи прилагането на правилата за регистрационните номера с 48 часа, позовавайки се на молба на пратеника на САЩ.
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог