Историята е отпреди 6 години. Тогава бяха присвоени над 100 милиона евро от европейския данъкоплатец, с които са построени луксозни имоти за частно ползване.

Свързани новини

30.11.2022 16:26

Санкциите на „къщите за тъщи” се сгромолясват в съда

Видян 1324 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Санкциите, наложени за скандалните схеми при Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) към Държавен Фонд Земеделие, при които, чрез европейско финансиране, стотици тарикати се обзавеждат с къщи за лично ползване продължават да се сгромолясват в съда, съобщава bird.bg.

Историята е отпреди 6 години. Тогава бяха присвоени над 100 милиона евро от европейския данъкоплатец, с които са построени луксозни имоти за частно ползване.

Прокурор Анна Аврамова-Градева от Окръжната прокуратура в Благоевград, свързана с къща за гости Вила Ани на роднини и финансирана с 186 221 лв. евросубсидия, печели дело срещу ДФЗ за наложена 100% санкция. ВАС отменя санкцията и осъжда Държавен фонд Земеделие да заплати над 3 хиляди лева разноски. Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев, свързан с три къщи за гости на роднини, финансирани с общо 1 024 312 лв. евросубсидии, печели дело в Адм. съд Благоевград срещу ДФЗ за наложената санкция за една от къщите. Решението в полза на семейството на Димитър Гамишев не е окончателно.


На 14.11.2022 г. касационната жалба на ДФЗ е изпратена към ВАС. Справка на bird показва, че делото е вече насрочено за 29 май 2023 г. Семейство Гамишеви обаче губят дело срещу НАП, като им се налага да платят над 170 хиляди лева по потвърден от съда ревизионен акт, плюс 20 хиляди лева разноски. Срещу Гамишев има и висящо наказателно дело в ОС Благоевград за укриване на данъци, което вече трета година цикли.


Върховният административен съд отменя и санкциите, наложени на СПА-хотела на синовете на кмета на община Минерални бани Мюмюн Али Искандер (ДПС), финансиран със 782 320 лв., и на къщата за гости с 391 160 лв. евросубсидия на дъщерята на концесионера на ловни стопанства Стефан Даскалов. Даскалов е съдружник на Менко Менков – адвокат на Бойко Борисов и ГЕРБ.
През 2021 г. Върховният административен съд отменя санкциите на къщите за гости, свързани с Милко Калайджиев – попфолк певец и кандидат за кмет на Свиленград (ДПС), Антоанета Асенова – кандидат за евродепутат (ДПС) и Ивайло Стоянов – зам.-ръководител на ЕСО Плевен.


ВАС отменя наложените санкции и на къщите за гости свързани с Антоанета Михайлова – бивш заместник-кмет на район Нови Искър, Ани Иванова – секретар в Община Сливница и Кристина Георгиева – старши експерт в ДФЗ.


 Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Жоро М. 30.11.2022 18:59

    Боже, колко много обичам "калинките" и ме кефи да чета за делата им! Срамна и тъжна история е да осъзнаеш, че чиновниците на хранилка са неспособни дори и един прост акт да напишат, който да издържи във съд! Или както някои се шегуват - Назначават ги защото са "Верни" и после им поставят задачи като за умни!

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.