Свързани новини

24.01.2017 15:46

„Санирането” ни 92% по-скъпо от европейското

Видян 2101 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

92% по-скъпо излиза т.нар.саниране, което е просто топлоизолиране, по правителствената програма, отколкото по европейския фонд за регионално развитие. Това показва простата сметка от официалните справки. Докато Лиляна Павлова го прави от парите на данъкоплатеца за 192 лв. / кв.м, то по линия на ЕС също у нас става за 100 лв. на квадрат. Напомняме, че именно програмата на ЕС е тази, която „вдъхнови” ГЕРБ да си я припишат като автори, макар че тя започна да се изпълнява още преди да дойдат на власт. Лесно е да се види, че сградите, направени с европейските средства, нищо че са излезли 2 пъти по-евтино, и изглеждат много по-добре. При това въпросните 192 лв. са над лимита, определен от самото министерство на Павлова от 172 лв. на кв.м. А според енергийните експерти, въпросната сума трябва да бъде даже не два, а поне 3 пъти по-ниска. Данните, до които пръв се добра в.Сега, сочат недвусмислено правотата на изчисленията, предоставени и досега, че поне половината пари от „саниране” се крадат.


Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на българския данъкоплатец средно над 17 000 лв. на един апартамент. А можеше да бъде наполовина. Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента от коалиция ГЕРБ-Доган-Местан. Защо са нови 2 млрд., след като от единия, отпуснат до момента, всъщност са похарчени едва 216 290 538 лв., както признава самото регионално министерство.



Скандален е и малкият обхват на програмата. От 70000 панелни блока у нас, тя обхваща нищожните  3%. Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна от над 3 милиона, живеещи в панелки. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.


Стойността за саниране на едно жилище изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока. Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на