Антонов каза, че иска да подчертае "колко професионално са действали руските пилоти. Не беше осъществен контакт, нито пък бяха използвани оръжия от нашите изтребители. "

Свързани новини

15.03.2023 09:53

Самолетите на САЩ нямат работа близо до руската граница: Посланик Анатолий Антонов

Видян 1305 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов заяви, че Русия не желае "конфронтация" със САЩ, но "според нас американските самолети нямат работа близо до руската граница"

В разговор с репортери, след като беше извикан в Държавния департамент след инцидента, довел до свалянето на американски безпилотен самолет Reaper над Черно море, Антонов попита: "Можете ли да си представите, че такъв БЛА се появи внезапно близо до Ню Йорк или Сан Франциско?"


"Можете ли да си представите реакцията на американската преса, на Пентагона, на този дрон? Какъв вид беше дронът? Помислете за това, преди да ме извикате в Държавния департамент. Това е многоцелеви [дрон] с възможности за нанасяне на удари с експлозивен товар до 1700 кг", каза той. "Кажете ми как МО на която и да е държава би реагирало на заплахата от подобна опасност, която се появява по границите им?"


Антонов каза, че иска да подчертае "колко професионално са действали руските пилоти. Не беше осъществен контакт, нито пък бяха използвани оръжия от нашите изтребители. "

"Смятам, че е по-добре да обсъждаме в Държавния департамент възможностите за сътрудничество и взаимни действия, но за съжаление напоследък комуникацията ми с Държавния департамент се свежда само до това да отговарям на техните протести срещу действията на Руската федерация", каза той.
"Руската федерация не се интересува от конфронтация. Руската страна е заинтересована от прагматични отношения със САЩ в интерес както на руския, така и на американския народ. "


Според Европейското командване на САЩ безпилотният самолет Reaper е летял над международни води, когато един от двата руски самолета умишлено е прелетял пред безпилотния самолет и няколко пъти е изхвърлил гориво върху него. След това самолетът удря витлото на дрона, което кара американските сили да свалят дрона MQ-9 в международни води.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър добави във вторник, че руският самолет е летял "в близост" до дрона в продължение на 30-40 минути, преди да се сблъска малко след 7 ч. централноевропейско време.


Руското министерство на отбраната коментира информацията така:

"Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери, съобщи министерството. То заяви, че руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия".


Оттам се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в "неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност".

"Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището", завършва изявлението.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 невероятно, но факт 15.03.2023 11:16

    За съжаление винаги се там, където не им е мястото. Така е и с техните военни бази у нас, за които дори стотинка не плащат, но не им пречи да ни премятат и да ни прибират няколко години предварително 5-6 милиарда за хартиени фърчила

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено