Свързани новини

21.10.2017 10:10

Само при 2 от 10 бг масла няма нарушения в съставките

Видян 2395 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Само при две от 10 български марки масло, въпреки твърде високите им цени,  не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. Инициативата беше на Активни потребители.


Ето как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките. Става дума за натамицин – против гъбички и плесени. В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като „имитиращи”,  съобщи 24 часа.


Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.


„За съжаление, не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015 година. Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото. Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите”, коментира пред NOVA Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.


Маслото е поскъпнало 50% за година и в момента у нас е по-скъпо, отколкото в Германия и Франция, където средната заплата е поне 5 пъти по-висока.  Президент в 250 г опаковка, което в Париж е точно 2 пъти по-изгодно, отколкото в София: 2 срещу 4 евро.  Българското масло, което е все по-некачествено, се продава също твърде скъпо – 125 г. или двойно по-малката разфасовка от 1,34 е станала 2,14 лв. през септември.




Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей