Свързани новини

04.09.2017 17:12

Съдия Сантиров осъди прокуратурата за 300 хил. лв.

Видян 1773 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оправданият по обвинението за подкуп съдия Петър Сантиров е осъдил прокуратурата и ще получи обезщетение от 300 хил. лв., съобщава сайтът "Правен свят". То е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. Тримата бяха зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. по времето на Цветан Цветанов.

Делото бе заведено през 2016 г., като искът е бил за 500 хиляди лева. Прокуратурата е осъдена да плати и още 40 хиляди лева за имуществени вреди.
Сумата е получена от разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него, и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Държавното обвинение трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.
Освен това той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров - познат като Петьо Еврото, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция.

В началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. В решението на ВКС се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Николай Цонев бе арестуван зрелищно във фоайето на Военномедицинската академия от барети, придружени от бившия зам. градски прокурор на София Роман Василев, който му заповяда: "Както за всеки престъпник - долу на земята, на колене", а видеото от ареста беше многократно показвано по телевизията. Николай Цонев също осъди прокуратурата на две инстанции за 70 хил. лв. Финансистът Тенчо Попов осъди България за 14 000 евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Той бе арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, а от разпространено видео се вижда как арестът е бил изключително груб. Акцията се проведе по времето на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който коментира след нея: "Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин." Според ЕСПЧ така той е нарушил презумпцията за невинност на Попов.

Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец