Данни от НАП

Свързани новини

08.06.2023 17:32

Съдът върна на прокуратурата делото за теча на данни от НАП

Видян 521 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делото НАПлийкс се връща в прокуратурата за поправяне на обвинителния акт. Това определи окончателно Софийският апелативен съд, който потвърди изводите на първата инстанция по казуса, направени през април, съобщи Сега.


На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица - 4 104 786 живи български и чужди граждани и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм.


Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.


Според апелативните съдии обвинителният акт не е написан добре и това ограничава правото на защита на подсъдимите. Необходим е "щателен и внимателен преглед на цялата обстоятелствена част на обвинителния акт от страна на прокуратурата, след което той трябва да бъде изготвен по начин да е хронологично ориентиран за всяко събитие, да е обвързан с конкретен подсъдим за всяко събитие и да е ясен, еднозначен и разбираем за естеството на станалото при всяко събитие", обясняват тримата апелативни съдии.


Според тях трябва за се положат "максималните възможни усилия за ясно и еднозначно формулиране на значимите факти, при изрично обвързване на всеки от тях със съответния подсъдим". Магистратите обяснят, че дори на съседни страници в обвинителния акт веднъж пише, че Тодоров е извършил престъплението при евентуален умисъл, а после - в пряк умисъл.


Разследването стана известно не само заради мащабното изтичане на данни от НАП, но и заради публикуваните от прокуратурата на няколко пъти данни и материали от делото и изказването на наблюдаващия прокурор по време на пресконференция пред журналисти. Тогава прокурор Евгения Станкова обяви, че Тад Груп можело да дестабилизират политическата система, като пуснат пръскачките пред парламента.

Пламен Валентинов













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв