Пленумът ще реши на 4 април да се събере, за да прецени дали предложението на Йорданова е допустимо

Свързани новини

24.03.2022 16:44

С правилата си ВСС изключи почти половината случаи, за които се иска освобождаването на Гешев

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С приетите правила за предсрочното освобождаване на тримата големи в съдебната система, Висшият съдебен съвет (ВСС) на практика изключи почти половината от основанията, с които министърът на правосъдието Надежда Йорданова предложи да бъде освободен от длъжност главният прокурор Иван Гешев, съобщава Лекс. 


 


Това стана ясно на заседанието на Пленума, който реши на 4 април да се събере, за да прецени дали предложението на Йорданова е допустимо.


 


Както е известно, на 2 март т.г. правосъдният министър внесе във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Във въпросното искане Йорданова изброява девет нови обстоятелства, които според нея обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от Иван Гешев, които пък са основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от поста.


 


В четири от тези случая периодът за извършените нарушения обхваща и времето, през което Иван Гешев не е бил главен прокурор. Един от тях е свързан с Евгения и Николай Баневи.




Другите казуси, които на практика няма да бъдат допуснати за обсъждане, са свързани с евродепутата Елена Йончева, с фирма Жоси и частично с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.




Преди да обсъди предложението ВСС реши да напише правила, които бяха разгледани от кадровиците. И именно в една от разпоредбите на тези правила беше предвидено, че Пленумът на ВСС преценява основанията за допустимост за разглеждане на предложението за нарушения, извършени в рамките на мандата на тримата големи.



С мнозинство от 14 гласа "за" и трима "против" (председателят на ВКС Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска), ВСС прие текста, според който нарушения, извършени извън мандата на тримата големи, няма да се допускат до разглеждане.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци