Свързани новини

11.05.2009 12:21

РЗС: Обвинителният акт срещу Миргина е присъда срещу Станишев и Орешарски

Видян 1872 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ако България беше европейска демокрация, на 12.02.2009 г. Мургина не само щеше да бъде отстранена, но и задържана в следствен арест, заради многобройните данни за извършени от нея тежки умишлени престъпления, довели до щети за фиска в особено големи размери. Всеки нормален финансов министър би подал незабавно оставка заради липса на контрол и съмнения за покровителство".


Това се казва в декларация на партия "Ред, законност и справедливост" по повод предстоящото повдигане на обвинение и внасяне на обвинителен акт за длъжностни престъпления срещу висши служители на НАП, включително и срещу бившия директор Мария Мургина. България обаче отново създаде прецедент в Европа:
-Финасовият министър Пламен Орешарски използва случая да даде "изключително висока оценка на работата на Мургина", която била "постигнала институционално изграждане на НАП на такова ниво, че много страни сега ползват нашия опит".
-Станишев от своя страна се възползва, за да отправи остри нападки и директни заплахи срещу Яне Янев", се казва още в декларацията. "Антикорупционните разкрития на РЗС бяха изкарани едва ли не като опит за дискредитиране на НАП, т. е. атака срещу националната ни сигурност в условията на финансова криза. "Всеки един лев, постъпващ във фиска, е от значение за запазване на финансовата ни стабилност", заяви премиерът, но не уточни как се отразява на финансовата стабилност укриването на данъци и милиардното източване на ДДС в продължение на цял един управленски мандат. Той декларира, че е възхитен от финансовия министър, пряк началник на Мургина и че не може и дума да става за оставка и отговорност", казва още от партията на Яне Янев.
Министърът на финансите, министър председателят и коалиционните му партньори не само не защитиха обществените интереси, а застанаха на страната на лице извършило финансови престъпнления, ощетил държавата с огромни суми. По нормалната европейска политическа логика става дума за престъпна верига, чиито брънки са различни нива на държавата машина–от премиера до регионалните структури. Тази верига задушава българската държава и трябва да бъде прекъсната безкомпромисно. Не случайно и не друг, а Политическия съвет на РЗС внесе сигналите в прокуратурата срещу Александър Томов за измами с ДДС и източването на Кремиковци, а след това и срещу Мургина за злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние, съмнителни бизнес-отношения, съставяне на документи с невярно съдържание и принуда. Днес, когато ДАНС и прокуратурата свършиха своята работа и предстои повдигане на обвинение за длъжностни престъпления на Мария Мургина, РЗС настоява за отговор по източването на държавата директно от премиера Станишев. Но не в залата на парламента и пред удобното клакьорско мнозинство, а публично - пред всички избиратели", подчертават от РЗС.
Лидерът на РЗС Яне Янев отново отправя покана за публичен телевизионен дебат със Сергей Станишев в избрана от него телевизия. Оправданието "липсва произнасяне на прокуратурата" и "всеки е невинен до доказване на противното" вече не важи. "Призоваваме настоящия премиер поне в края на мандата си да прояви уважение към българските избиратели и да даде отговори на въпросите за политическия чадър върху злоупотребяващите с власт и за източването на националния бюджет. Станишев, ако има някакво мъжество и отговорност, е длъжен да приеме този дебат със съзнанието, че той няма да премине по предварително договорен сценарий, както е свикнал досега", пише в декларацията на РЗС. На предишните избори хората избраха Станишев. Станишев пък избра Орешарски. Орешарски назначи Мургина под личната протекция на премиера. Тази верига на обвързаност не може да се прекъсне просто с няколко подхвърлени остороумия или с с безпочвени атаки срещу лидер на опозицията. Предупреждаваме премиера Сергей Станишев, че ако и този път страхливо се скрие от истинската опозиция, тезата на РЗС за приемане на специален закон за съд на оглавяващите тройната коалиция придобива още по-голяма обществена сила и тежест", се казва още в документа на РЗС и припомнят, че още на точно преди три месеца на 12 февруари т.г. Мария Мургина бе фактически уволнена след внесен сигнал на "Ред, законност и справедливост" за организирани престъпни схеми при източване на ДДС и укриване на данъци в НАП. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева