На 25 март 2022 в София е застрелян с три куршума бившият шеф на „Криминална полиция“ във Второ РПУ Любомир Иванов.

Свързани новини

17.02.2023 15:52

Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки на яхта в Йонийско море: Справка в МВР

Видян 8261 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 25 март 2022 в София е застрелян с три куршума бившият шеф на „Криминална полиция“ във Второ РПУ Любомир Иванов. От касата в дома му са иззети документи, които придобиват статут на веществени доказателствени средства /ВДС/ по делото за убийство, което води Софийска градска прокуратура. Сред тях са няколко справки с агентурни донесения. В една от справките се твърди, че криптокралицата Ружа Игнатова е убита през ноември 2018 г. по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки, а в друга се обсъждат връзките на Таки с шефа на отдел “Убийства” в ГДНП Михаил Наумов, който опънал чадър над него и групата му, съобщава Bird.bg.

BIRD успя да потвърди номера на делото, към което са приложени справките – 8467/2022 по описа на Софийска Градска Прокуратура с наблюдаващ прокурор Илиян Банков. Той придобива популярност в медийното пространство с разследването на пътно-транспортни произшествия и фатални инциденти.  В ГДНП същите справки се намират в полицейско дело (досъдебно производство) 0068/25.03.2022). По данни от източници на медията, въпросните справки са  приложени и по няколко дисциплинарни дела на Дирекция Инспекторат на МВР. Впечатление прави, че досъдебното производство се води от разследващ полицай в ГДНП, а не от следовател, което навежда на убеждението, че по него не са обект на разследване служители на МВР. Съществуването на справките е добре известен факт за почти всички служители от ръководния състав на МВР още от откриването им в касата на разстреляния бивш полицай.

В тази публикация се разглеждат две от тези справки: за екскурзията на шефа на отдел “Убийства” при ГДНП Михаил Наумов до Куба и за Ружа Игнатова.

Информатор с инициали „ИИ“ е докладвал, че Наумов е пътувал до Хавана за новогодишните празници 2019-20 г. със свой колега и двамата са били придружавани от съпрузите си. Полицаите били отседнали в петзвезден хотел в курорта Варадеро, на около 100 км. от Хавана. На място те наели риболовна яхта за няколко дни, излизали за риба и празнували Нова година в компанията на още трима българи и италиански гражданин. Отлетели към България на 06.01.2020 г., като се запасили с голямо количество кубински пури за търговия в страната.

Скъпата почивка, която не съответства на доходите на полицаите, била платена от Иван Петлешков – приближен на Христофорос Аманатидис – Таки. Чрез Петлешков Михаил Наумов предавал на Таки информация от СРС и разпъвал чадър над разследванията за убийства, свързани с криминалния бос. Лицата, с които полицейските шефове ходили на риба по време на екскурзията, също работели за Таки. Това поне твърди авторът на справката.

Втората справка е кратка – само една страница и отново е агентурно донесение от информатора “ИИ”. В нея става дума за Иван Танев – Универсалния, който бил приближен с Таки, а Таки успял да издейства чрез Пеевски да го свалят от издирване.

По-важното сведение е за това как баджанакът на Аманатидис – Георги Георгиев Василев, е разказал в нетрезво състояние, че Таки е поръчал убийството на криптокралицата Ружа Игнатова, което е станало през ноември 2018 г. на яхта в Йонийско море, повече от година, след като Ружа е видяна за последно в Атина.Тялото на убитата било нарязано и изхвърлено във водата.







Що за справки са това и какво следва от тях?

Справките са датирани от 08.01.2020 г. Написани са в характерен полицейски стил с множество правописни и граматически грешки. Освен текста, в тях има и снимки от паспорти на докладваните лица. Повечето описани в справките събития като пътувания до Куба, отсядане в скъп хотел и наем на риболовна яхта, са лесно проверими.

Репортер на BIRD разговаря с източник, който е запознат с изготвянето на тези справки. Те не са официално възложени в рамките на оперативна разработка на службите. По думите му информацията е събрана по частна инициатива на бивши служители в службите, които са използвали свои агентурни източници. Информацията е била изпратена в няколко правоохранителни институции, включително и в посолството на САЩ.

Въпреки това би било редно сведенията да бъдат проверени от службите, още повече след като справките стават ВДС. Логично е, че наличието на информация с такова чувствително съдържание в касата на убития бивш полицай би могло да е мотив за престъплението. От съдържанието на документите, намерени в касата на убития, може да се предположи, че той е събирал информация за служителите от отдел “Тежки престъпления” в ГДНП. Особено смущаващ е фактът, че сега на този отдел и служителите на ДНСП е поверена работата по разкриването на убийството. Най-малкото е налице конфликт на интереси.

Извън съмнение е големият обществен интерес към съдбата на Ружа Игнатова – най-издирваната жена в света, за която ФБР дори обяви награда от 100 000 долара. Ето защо всяка информация за предполагаемото й убийство, макар и събрана косвено, заслужава най-подробна проверка. Още повече, че вече има многобройни съдебни и медийни разкрития за връзките между Ружа Игнатова и Христофорос Аманатидис – Таки.

Това важи и за по-плътната информация за връзките на високопоставен полицейски шеф  с лица от криминалния контингент, получаването от тях на неправомерни облаги и престъпления по служба в полза на групировката на Таки.

До момента обаче няма данни нито за отделно производство за убийството на Игнатова, нито за такова срещу Наумов.
Какво се знае за лицата от справките?

Михаил Наумов е извървял пътя до началник на сектор „Престъпления срещу личността“, по-популярен като „Убийства“, започвайки от квартален инспектор. Преди промените е сред възпитаниците на елитното спортно училище „Олимпийски надежди“. Занимава се с борба и има призови класирания на световни и европейски първенства за полицаи. Има сериозни успехи като служител на секторите „Убийства“ и „Грабежи“ в СДВР. След идването на ГЕРБ, Наумов застава начело на отдел „Престъпления срещу личността“ в ГДНП. При първото правителство на Борисов участва активно в разкриването и осъждането на „Наглите“ и „Килърите“. По това време има професионални търкания с началника на „Терора“ в ГДБОП Валентин Цоновски. Това не е изключение от тенденцията още от времето на ЦСБОП антимафиотите да „воюват“ с полицията. През 2012 г. има данни, че е подготвян атентат срещу Наумов. Тогава небезизвестният  Любомир Илиев – Любо Къдравия е задържан по обвинение, че е подготвял убийствата на прокурора Олег Янев, председателя на Мешерето Христо Върбанов – Папата и началника на отдел „Убийства” към ГДНП Михаил Наумов. Доказателствата по случая не стигат, за да издържи обвинението пред съда. Всички инстанции оправдават подсъдимите.
Михаил Наумов получава награда от Цветлин Йовчев.

С началото на работата по „студените досиета“ – убийствата на Прехода, започват много меко казано „спорни“ моменти в професионалната дейност на сектор „Престъпления срещу личността“ в ГДНП. Провали не липсват и по „пресни“ казуси.

Един от най-скандалните случаи, по които сектора работи е „убийството на Пеевски“. Случаят се превърна във фиаско за МВР и прокуратурата. Много от делата на сектора се крепят на показанията от свидетели като Венцислав Дамянов – Венци Боксьора и Ивайло Серафимов. Практиката сочи, че такива свидетели биха казали всичко, което МВР и прокуратурата биха искали да бъде казано. Много често показанията им са опровергани от наличната по делата фактология. При по-задълбочен анализа ще забележим, че обвиненията по делата, водени от този екип, се крепят предино на показанията на 5-6 повтарящи се компрометирани свидетели. Секторът на Наумов се проваля по традиция при разкриването на убийства, като това на Татяна Стоянова – покойната секретарка на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Източници близки до разследването разказват, че там поради немарливост или поради друга причина не са били събрани доказателства, които биха могли да доведат до разкриването на престъплението. Много специфичен момент е, че по този казус има доста обосновани подозрения за връзка между близкия до Делян Пеевски Тодор Попов и извършеното престъпление. През последните години има и опасения, че сектор „Престъпления срещу личността“ се намесва в разпределението на наркопазара през разработките, които води срещу участниците в този „бизнес“.

Стойчо Кубатов е един от доверените хора на Наумов. Свидетелство за това е присъствието му заедно с Наумов на награждаване с грамота от страна на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Кубатов се изявява и като експерт на форуми по сигурността. Той също е състезател по самбо и борба. Преди да попадне в сектора на Наумов изпъква предимно със спортни постижения в МВР.
Стойчо Кубатов на конференция на Центъра за изследване на демокрацията.

Васко Станимиров е от Кюстендил и има участие в няколко фирми, чието имущество е под запор от НАП и БАКБ. През 2002 г. е продал фирмата си „В И М“ – ООД на Мирослав Станимиров, един от основателите на СИК.

Иво Кръстев Иванов изглежда е борец и участва в управата на клуб за борба в Зверино. Няма участия във фирми.
Иво Иванов. Снимка от паспорта му, наличен в справката.

Massimo Isopi има бизнес в България заедно с други италиански граждани и изглежда е базиран в Кюстендил. Той не е известен на прокуратурата в Италия, твърдят наши италиански колеги, с които се консултирахме.

Иван Петлешков стана известен покрай делото за изнудване срещу Ахмед Доган и Делян Пеевски от един български и двама румънски граждани. В него Петлешков е таен свидетел на прокуратурата под номер 426.

Пред съда Петлешков се явява по мярката за задържане на Делиан Георгиев и румънеца Дорин Йордаке. Там той разказва, че обвиняемите му показали доклад на неназована служба за контрабанда на цигари и финансиране на тероризма, в който присъствали имената на двамата изнудвани – Доган и Пеевски. От него било поискано да предаде, че срещу сума от 12 милиона евро имената им можело да бъдат заличени.

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски. Прокуратурата твърди още, че имала флашки с доклада, но те не са приложени по делото. След няколко месеца в ареста и споразумение с прокуратурата, двамата задържани бяха освободени.
Иван Петлешков

Фирмата “Трафик СОТ”, която е свързана с Петлешков, има договор за охрана със Сопотските машиностроителни заводи – едно от най-големите оръжейни предприятия на Балканите. Петлешков има и заложна къща, както и ресторантьорски бизнес.

Според оперативна информация на BIRD, изнесеното в справката е много близо до фактическото положение на нещата. Петлешков е доверено лице както на Таки, така и на Пеевски. На него е поверена важна роля за пазаруване на вот на предстоящите избори през април.

Христофорос Аманатидис – Таки считан в миналото за един от големите български наркобосове, обявен за издирване след като групата му е задържана, но той успява да се измъкне. Живее в Дубай. След няколко години обявата за издирването му от Интерпол беше свалена. Близкият до него адвокат Рашев твърди, че срещу Таки няма никакви действащи ограничения за пътуване. Аманатидис е разследван по дело за пране на пари и финансиране на тероризъм на Сейшелите, заедно с Константин Върбанов брата на бившата зам.-председателка на Народното събрание Росица Кирова от ГЕРБ.

Красимир Каменов – Къро  като наследник на структурата на ВИС 2 е считан за партньор на Таки в миналото, но според източници от ъндърграунда отношенията им са охладнели през последните години.

Размиг Керопе Чакърян – Ами  се прочу като собственик


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Аман от посерковци 17.02.2023 19:50

    Ние президент, армия, жандармерия имаме ли?

  • 002 Anonimen 17.02.2023 19:48

    Ако бяхме страна на рашките през Втора Световна,германците щяха да ни прегазят и тези щяха да им изчистят корена. Язък!

  • 001 Anonimen 17.02.2023 16:49

    Без голяма лопата няма да може!

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се