По-рано през деня множество региони в Украйна бяха подложени на ракетни удари, като според украинския министър-председател Денис Шмигал са повредени най-малко 11 ключови инфраструктурни обекта

Свързани новини

10.10.2022 13:58

Руските удари са отговор на украинския "тероризъм": Путин

Видян 1973 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Украйна организира нови терористични атаки срещу Русия, ще има сериозен военен отговор, подобен на този от понеделник, заяви руският президент Владимир Путин.

Той потвърди, че руските войски са нанесли "масиран удар с прецизни оръжия с голям обсег по украински енергийни обекти, както и по обекти за военен контрол и комуникации". Нападението беше извършено два дни след като бомба повреди стратегическия Кримски мост, което Москва нарече украинска терористична атака.

"Ако има нови опити за терористични атаки на наша територия, Русия ще отговори твърдо и в мащаба, съответстващ на заплахите, създадени срещу нея", добави Путин.

По-рано през деня множество региони в Украйна бяха подложени на ракетни удари, като според украинския министър-председател Денис Шмигал са повредени най-малко 11 ключови инфраструктурни обекта. Путин заяви, че Русия е отвърнала на редица опити за нанасяне на удари по руската инфраструктура, които са били приписани на Киев.


Наред с други неща, Украйна е повредила високоволтови електропроводи, които захранват с електроенергия атомната електроцентрала в Курск, опитала се е да саботира газопровода "Турски поток" и стои зад съботната експлозия, която повреди Кримския мост - заяви Путин.


"Режимът в Киев използва терористични методи от много дълго време", заяви руският президент, като посочи като примери за такива действия целенасочените убийства на обществени фигури, безразборния обстрел на градове в Донбас и на Запорожската атомна електроцентрала.


"Де факто киевският режим се е изравнил с международните терористични групировки, най-омразните от тях. Оставянето на подобни престъпления без отговор стана невъзможно", подчерта той, преди да потвърди, че Русия е атакувала украинската инфраструктура.


Освен че обвини Украйна за поредицата от атаки срещу руската инфраструктура, Путин спомена и за изключването на подводния газопровод "Северен поток". Той заяви, че европейските държави не позволяват на Русия да разследва саботажа, и повтори, че "всички добре знаем кой е крайният бенефициент на това престъпление"


В средата на август беше съобщено за саботаж на линиите на Курската атомна електроцентрала. Според руската агенция за сигурност ФСБ украинските агенти са извършили серия от нападения и са свалили шест преносни кули, което е застрашило доставките за граничната Курска област и други части на Русия.


Миналия месец ФСБ съобщи за опит за унищожаване на руска енергийна инфраструктура, използвана за доставка на въглеводороди за Турция и Южна Европа. Според правоохранителните органи, за разлика от инцидентите в Курска област, бъдещият диверсант е заловен и са събрани доказателства, че заподозреният е изпълнявал поръчка на Украйна.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева