Белгийската служба за сигурност не може да коментира броя на руските шпиони в Брюксел, където се намират институциите на ЕС и централата на НАТО

Свързани новини

24.03.2022 10:47

Руските шпиони в Брюксел се спотайват преди посещението на Байдън: Политико

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън пристига в Брюксел в сряда вечерта за голяма част от срещите на НАТО, ЕС и Г-7, но руските агенти в европейския град на шпионите се спотайват, съобщава Политико.



От началото на руското нахлуване в Украйна белгийските власти отбелязват спад на руските шпионски дейности на белгийска територия, заяви говорител на белгийската държавна сигурност.


 


"Те са по-малко активни, станали са по-предпазливи и спазват много правила за сигурност", каза говорителят.




Белгийската служба за сигурност не може да коментира броя на руските шпиони в Брюксел, където се намират институциите на ЕС и централата на НАТО. Белгийските медии съобщават, че една трета от руските дипломати са всъщност служители на разузнаването, което означава, че в Брюксел има няколко десетки руски шпиони.


 


Прокурорите призоваха за актуализиране на закона за шпионажа, който датира от 30-те години на миналия век, тъй като Белгия отдавна не смята шпионажа за престъпление. Прокурорите се позовават на ролята на Белгия като дипломатически център като основание за разширяване на определението за шпионаж в националното законодателство, за да се гарантира наказателно преследване.




По-рано този месец Европейският парламент също така призова белгийските власти да "преразгледат и актуализират вътрешната рамка за борба с шпионажа, за да се даде възможност за ефективно разкриване, преследване и санкциониране на нарушителите", виновни за проникване в чужди мрежи.


 


 


Миналата година белгийското правителство обяви, че ще инвестира повече в държавната си сигурност, като целта е до 2024 г. държавната агенция да увеличи служителите си от сегашните 583 на 1000. Тогава белгийският министър на правосъдието Винсент ван Квикенборн нарече контраразузнаването един от приоритетите на държавата и заяви, че тези екипи ще бъдат подсилени.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион