Докато чакаха пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери в строго охраняваното място на срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид във вторник (28 юни), международни служители и журналисти се стреснаха като видяха „Руска салата“ на първо място в менюто в ресторанта

Свързани новини

29.06.2022 16:50

Руската салата в менюто стресна участници в срещата на върха на НАТО

Видян 1332 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Докато чакаха пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери в строго охраняваното място на срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид във вторник (28 юни), международни служители и журналисти се стреснаха като видяха „Руска салата“ на първо място в менюто в ресторанта, съобщава euractiv.bg.

Салатата от грах, картофи, моркови и майонеза е основен елемент в менютата на испанските ресторанти, но преди срещата на върха, на която се очаква Русия да бъде определена като заплаха за сигурността в новата стратегическа концепция на алианса заради нахлуването й в Украйна, присъствието й в менюто предизвика ужас.

„Руска салата на среща на върха на НАТО? Малко съм изненадан от този избор на ястие“, коментира журналистът Иняки Лопес пред испанската медия La Sexta.

Атрактивното високото съдържание на въглехидрати в ястието обаче изглежда накара посетителите да пренебрегнат съмнителното му име и според съобщенията салатата беше разпродадена и изядена за часове.

По-дипломатична мисъл беше приложена към менюто, което бе поднесено на гостуващите министри на отбраната и външни министри на банкета в бароковия дворец Санта Крус в центъра на Мадрид във вторник вечерта.

Хосе Андрес, испанският готвач, който участваше в сериала на Netflix Chef’s Table,  отговаря за храната на срещата и сервира класическите тапас, но добави „доматени кнедли“ и прекръсти ястието на „украинска салата“.

Политическата коректност в кулинарията вече натрупва история. По време на войната в Ирак в САЩ преименуваха френските пържени картофки (French Fries)  на картофки на свободата (Freedom Fries).

„Хот-догът“ пък се е появил като название по време на Първата световна война, когато американците преименували сандвича, наричан дотогава „франкфуртер“. По същия начин киселото зеле „зауеркраут“ станало „фрийдъм кебидж“ – „зеле на свободата“.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ТАСС съобщава 29.06.2022 17:14

    „Руска салата“ на първо място в менюто за ерогейовене ги стресна, но после се примириха, че е само салата за сега и тя беше изядена за минути !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за