Хора протестират пред сградата на президента в Коломбо, Шри Ланка, в събота, 9 юли.

Свързани новини

11.07.2022 11:39

Руската агресия в Украйна може би отчасти е виновна за безредиците в Шри Ланка: Блинкен

Видян 2113 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че "руската агресия" в Украйна може би е отчасти виновна за безредиците в Шри Ланка. В продължение на няколко месеца островната държава е в състояние на безредици, като храните и горивата са в недостиг, а цените се покачват. В събота протестът ескалира, като хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента и го принудиха да избяга.


"Виждаме как руската агресия се отразява навсякъде. Възможно е това да е допринесло за ситуацията в Шри Ланка; ние сме загрижени за последиците по света", каза Блинкен пред репортери в Банкок.


Той заяви, че "нарастващата продоволствена несигурност" по света "значително се е изострила от руската агресия срещу Украйна" Блинкен отново призова Москва да позволи на 20 милиона тона зърно да напуснат украинските пристанища, които според него руските сили блокират като част от военната си офанзива.


Той също така добави, че в Тайланд цените на торовете са "скочили до небето" поради блокадата.Междувременно Русия отхвърля всички обвинения за блокиране на износа на храни. Москва заявява, че предлага безопасно преминаване на товарните кораби, но че Украйна не позволява на гражданските кораби да напускат пристанищата, включително Одеса. В него се казва също, че поставянето на морски мини от страна на Киев е създало заплаха за корабоплаването в района. По-рано този месец руският външен министър Сергей Лавров заяви, че някои страни се опитват да използват въпроса за продоволствената сигурност "по най-лошия възможен начин", като обвиняват Москва "в нещо, в което не е замесена", и като "представят в бяло" Украйна.


През май Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг за първи път в историята си. По-рано този месец бяха въведени норми за гориво, а по бензиностанциите бяха разположени въоръжени полицаи и войници.


Кризата се дължи на пандемията Covid-19, която лиши островната държава от жизненоважни приходи от туризъм. Увеличаването на държавните разходи, намаляването на данъците и количествените улеснения доведоха до повишаване на инфлацията.Смята се, че около 100 000 души са обградили резиденцията на президента на Шри Ланка в Коломбо в събота. Впоследствие президентът Готабая Раджапакса и министър-председателят Ранил Викремесингхе обявиха оставката си на фона на масови безредици.


Снимка: CNN, Хора протестират пред сградата на президента в Коломбо, Шри Ланка, в събота


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и