Руските сили, изпратени в Украйна през февруари, са осигурили голяма част от територията, за която претендират Донецката и Луганската народна република, както и части от Украйна, а според руския президент фронтовата линия се простира на повече от 1000 км.

Свързани новини

21.09.2022 09:29

Русия започва частична мобилизация: Путин

Видян 1473 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда сутринта в обръщение към цялата страна руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Той обясни, че Министерството на отбраната е препоръчало привличането на резервисти на активна служба, тъй като страната е изправена пред продължителен конфликт в Украйна и Донбас.

Частичната военна мобилизация в Русия е разумна и необходима при тези обстоятелства, заяви Путин, като добави, че вече е подписал заповед за мобилизацията, която ще започне в сряда. Президентът заяви, че въоръжените сили ще използват само резервисти и ще им осигурят допълнително обучение, както и всички привилегии, които се полагат на хората на активна военна служба.


В речта си Путин обвини Киев, че се отказва от мирните преговори, действайки по пряка заповед на западните си съюзници. Вместо да преговаря, украинското правителство укрепва армията си с обучени от НАТО войници, много от които са неонацистки екстремисти, казва той.

Руските сили, изпратени в Украйна през февруари, са осигурили голяма част от територията, за която претендират Донецката и Луганската народна република, както и части от Украйна, а според руския президент фронтовата линия се простира на повече от 1000 км.


Припомняме, че долната камара на руския парламент одобри във вторник изменения, които включват по-строги наказания за мародерство или дезертьорство по време на война, както и за извършване на престъпление по време на военна мобилизация. Те също така криминализират саботирането на договори в областта на отбраната.


Промяната на Наказателния кодекс с разпоредби за мобилизация, военно положение и военно време не означава непременно, че Москва се готви да обяви наборна служба или война, уточни във вторник руският депутат Андрей Картаполов.


Картаполов, който е председател на Комисията по отбрана в Държавната дума, е съавтор на измененията, които долната камара на руския парламент одобри във вторник. Наред с други неща, те установяват наказателни санкции за престъпления, извършени по време на "военно време", "военно положение" или "период на мобилизация".


Опасенията, че това означава мобилизация, са "абсолютно неоснователни", каза Картаполов пред "Парламентарен вестник". "Няма да има обща мобилизация. Президентът е говорил за това неведнъж и говори директно чрез прессекретаря си Дмитрий Песков и много други политици на федерално ниво. "


Наличието на закон не е равнозначно на мобилизация, твърди Картаполов и добавя, че измененията "не са свързани конкретно със специалната военна операция" в Украйна, а са предназначени да функционират "дълго време, поне докато отпаднат".


Картаполов също така потвърди, че "опълченците от републиките в Донбас ще бъдат интегрирани в руската армия", в случай че Донецк и Луганск гласуват за присъединяване към Русия по-късно тази седмица. Това би "променило значително ситуацията в редица отношения", каза той.


 Във вторник териториите на Запорожие и Херсон, които са под контрола на руските и донбаските войски обявиха, че ще гласуват за присъединяване към Русия по-късно тази седмица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог