Офицер от украинската армия инспектира склад за зърно в Нововоронцовка, Украйна, на 6 май, след като е бил обстрелван от руските сили. (John Moore/Getty Images)

Свързани новини

14.05.2022 19:05

Русия умишлено е разширила инвазията си в Украйна, превръщайки я в "зърнена война", казва германският външен министър

Видян 9841 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия умишлено е решила да разшири военната офанзива срещу Украйна, за да я превърне в зърнена война, заяви германският външен министър Аналена Бербок по време на заключителната пресконференция на срещата на министрите на външните работи на страните от Г-7 в Германия, съобщава CNN.
 


"Действията на Русия водят до нарушаване на доставките, неимоверно повишаване на цените - не само в нашата страна, но и по целия свят - и до заплаха от жесток глад", каза Бербок.

 


""Не трябва да бъдем наивни - това не са съпътстващи щети. Това е умишлено избран инструмент в хибридната война, която се води в момента", добави тя. "

 


"Русия подготвя почвата за нови кризи, за да отслаби умишлено международното единство срещу руската война", казва Баербок. "Гладът, нестабилността, енергийната несигурност, пълзящата ерозия на демократичните ценности, но и на правата на човека чрез дезинформация" са причинени от руската агресия в Украйна, казва Бербок.

 
 
Русия и Украйна произвеждат почти 30% от световния износ на пшеница. Според източници руските войски крадат селскостопанска техника и хиляди тонове зърно от украинските фермери, както и атакуват с артилерия складове за храна, отбелязва CNN. Миналата седмица украинското министерство на отбраната заяви, че руските войски са откраднали около 400 000 тона зърно. А CNN проследи руски кораб, натоварен с близо 30 000 тона украинско зърно, който беше отклонен от две средиземноморски пристанища, преди да кацне в Сирия.
 
 
 
"Начинът, по който действаме или по който не действаме, ще определи начина, по който ще живеем заедно в света за много години или може би десетилетия напред. Ето защо за нас, лично за мен, не е възможно да се измъкнем от пътя, да проявим пасивност, колебание, а накрая да не кажем нищо", каза Бербок.
 
 
"След като през последните седмици трябваше да вземе много решения, за да подкрепи Украйна в спринта", Бербок сега се опасява, че алиансът трябва да се подготви за "състезание на дълги разстояния", за да "се пребори с тази глобална криза".


"Никога няма да признаем промени по границите, които Русия иска да наложи с военна сила", добави Бербок.

 
 
 
 
 Снимка: Getty 
 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 14.05.2022 22:20

    Космически ще да е бил, но чак 30 000 т ?!

  • 001 Anonimen 14.05.2022 22:05

    Кораб да кацне в пристанище не бях чул !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат