В сряда Блинкен заяви пред журналисти, че се надява в разговор с Лавров да "ускори усилията за връщането им у дома".

Свързани новини

29.07.2022 11:28

Русия ще удовлетвори искането на САЩ за разговори, "когато времето позволи"

Видян 1627 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия призна, че е получила искане за разговор от САЩ в четвъртък. Разговор между висшите дипломати на двете страни може да се състои веднага щом натовареният график на външния министър Сергей Лавров позволи това, съобщиха от Министерството на външните работи.

Лавров "ще обърне внимание на това искане, когато времето позволи", заяви пред журналисти говорителката на министерството Мария Захарова, визирайки искането на Вашингтон за телефонен разговор между Лавров и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По-рано в четвъртък говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви на пресконференция, че САЩ "са дали ясно да се разбере на Руската федерация, че искаме да проведем разговор между държавния секретар Блинкен и външния министър Лавров"

Искането е било предадено на Русия "директно" и "многократно", каза Прайс. САЩ очакват двамата висши дипломати да "имат възможност да разговарят през следващите дни", добави той.


Говорителят на Държавния департамент обаче призна, че не разполага с "актуална информация" за евентуални дати за разговор, като добави, че двете страни "продължават да обсъждат това по съответните канали".


В четвъртък Захарова заяви, че руският външен министър в момента "има натоварен график с международни контакти", включително среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество и някои двустранни срещи.

САЩ планират да използват разговора, за да предприемат последващи действия във връзка със своето "съществено предложение" за освобождаването на двама американци, които понастоящем са задържани в Русия: баскетболистката Бритни Грийнър, която беше арестувана по обвинения в контрабанда на наркотици, и Пол Уилън, който беше затворен по подозрение в шпионаж.


В сряда Блинкен заяви пред журналисти, че се надява в разговор с Лавров да "ускори усилията за връщането им у дома". По-рано CNN съобщи, че САЩ може да са готови да разменят Грийнър и Уилън за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който през 2012 г. беше осъден на 25 години затвор в САЩ, след като беше обвинен във въоръжаване на терористична група и заговор за убийство на американски граждани.

Блинкен не потвърди официално доклада и не спомена името на Бут по време на последния си брифинг за пресата, въпреки че му беше зададен директен въпрос за него. Вместо това той заяви, че иска "да се увери, че представеното от нас предложение има добри шансове за развитие" В отговор Москва заяви, че преговорите със САЩ за размяна на затворници не са дали резултат, и добави, че при разговорите по този въпрос трябва да се зачитат интересите и на двете страни.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей