Киев обвини Москва, че "блокира" украинските пристанища в Черно море и не позволява на около 20 милиона тона зърно да бъдат изпратени на клиенти по целия свят

Свързани новини

22.07.2022 10:36

Русия предприема всички мерки за доставка на храни в Африка: Лавров

Видян 1126 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще достави на африканските си приятели обещаните по договор храни, торове, енергия и други стоки, въпреки трудностите, породени от западните санкции, увери външният министър Сергей Лавров в статия, публикувана в петък в най-големите африкански издания. "Западната и украинската пропаганда, обвиняваща Москва, че се опитва да умори Африка от глад, е неоснователна и цели да отклони собствената им вина" каза той.

"Наясно сме с важността на руските доставки на социално значими стоки, включително храни, за много страни по света. Наясно сме, че тези доставки играят важна роля за запазване на социалната стабилност", каза Лавров.


Киев обвини Москва, че "блокира" украинските пристанища в Черно море и не позволява на около 20 милиона тона зърно да бъдат изпратени на клиенти по целия свят. Русия неколкократно изтъкна, че пристанищата са минирани от украинските правителствени сили и че руските военноморски сили са предложили да ескортират безопасно всички кораби със зърно.

САЩ и техните съюзници настояват, че ембаргото, което налагат на Русия в името на подкрепата за Украйна, не се отнася за зърното и торовете. От своя страна, Лавров посочи, че заради санкциите отказват застраховка на руските кораби и блокират достъпа на чуждестранни кораби до руските пристанища, което на практика прекъсва доставките за Африка по море.


Според Лавров западните санкции са "засилили още повече негативните тенденции" на световните стокови пазари, започнали по време на пандемията Covid-19, когато колективният Запад ги наводни с прясно напечатани пари.

"Важно е всички наши африкански приятели да разберат, че Русия ще продължи да изпълнява добросъвестно задълженията си по международните договори по отношение на износа на храни, торове, енергия и други жизненоважни за Африка стоки", пише руският външен министър и добавя, че Москва "предприема всички мерки за тази цел".


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп