Схемата включва плащания в рупии и рубли чрез руската система за съобщения SPFS

Свързани новини

31.03.2022 11:39

Русия предлага алтернатива на SWIFT за търговия без долари с Индия

Видян 26843 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Индийското правителство обмисля предложението на Москва за преминаване към руската платежна система, която позволява директни преводи между рупии и рубли в двустранната търговия.




Очаква се механизмът, разработен от руската централна банка, да стимулира търговията между двете страни, като избегне деноминираната в долари търговия, и да позволи на третия по големина потребител на петрол в света да продължи да купува от Русия, заобикаляйки западните санкции.




Схемата включва плащания в рупии и рубли чрез руската система за съобщения SPFS. Окончателното решение се очаква да бъде взето след двудневното посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Индия, твърдят неназовани лица, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.


 


Посещението на Лавров в Индия е насрочено за четвъртък, а според съобщенията представители на руската централна банка ще посетят страната през следващата седмица, за да обсъдят подробностите.




Според източници на Bloomberg Резервната банка на Индия редовно се среща с ръководители на банковата система на страната, за да обсъдят въпроси като експозицията към Русия и рисковете от последните санкции.


 


 Очаква се споразумението да позволи на индийските износители да продължат да правят бизнес с Русия въпреки последните санкции, които забраняват използването на системата за междубанкови съобщения SWIFT. Това ще позволи на Индия да продължи да купува руски петрол, оръжия и други стоки.




Според предложението рублите ще се депозират в индийска банка и ще се конвертират в рупии, като същата система ще действа и в обратна посока. Русия също така иска Индия да свърже своя единен интерфейс за плащания със своята система за плащания MIR за безпроблемно използване на карти, издадени от банките на двете страни, след като Visa и Mastercard преустановиха дейността си в Русия.


 


Миналата година Индия е изнесла за Русия стоки на стойност 3,3 млрд. долара, предимно фармацевтични продукти, чай и кафе, и е внесла руски продукти на стойност 6,9 млрд. долара, включително оръжия и отбранителни стоки, минерални ресурси, торове, метали, диаманти и други скъпоценни камъни.




Шестата по големина икономика в света също внася руски петрол, като основната рафинерия в страната - Indian Oil Corp - увеличи покупките през последния месец.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 31.03.2022 20:26

    Опааа обърках се. Звинете.

  • 001 Anonimen 31.03.2022 17:52

    ха ха ха -глупост безподобна

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци