Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин разговарят помежду си по време на среща в Пекин, Китай, 4 февруари 2022

Свързани новини

14.03.2022 12:03

Русия поиска от Китай военно оборудване, твърди американски служител

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руското правителство е помолило Китай за военно оборудване и друга подкрепа, съобщи американски служител пред "Политико" в неделя, което може би показва, че Москва се страхува от положението си, след като се бори да навлезе по-дълбоко в Украйна повече от две седмици след инвазията си.




Служителят, който не беше упълномощен да говори публично, не пожела да представи подробности за искането на Русия или как САЩ са научили за него. Белият дом не коментира информацията.


 


Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, кампанията на силите на руския президент Владимир Путин за превземане на столицата Киев и други региони в по-голямата си част е в застой заради съпротивата на Украйна, подкрепяна от Запада, пише Политико.


 


Въвеждането на хиляди противотанкови и противовъздушни ракети, както и на друго модерно оборудване, помогна на превъзхождащите украински войски да унищожат руските военни самолети, хеликоптери и друга техника. Въпреки че Русия запазва военното си предимство, експертите твърдят, че загубите на техника са направили и без това сложната кампания още по-трудна.


 


Искането на Кремъл бе разкрито ден преди срещата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан с Янг Джиечи, висшия представител на Китай за външната политика, в Рим, за да обсъдят руско-украинската война.




По-рано в неделя Съливан заяви в предаването "Състоянието на съюза" на CNN, че "ние съобщаваме директно, на четири очи на Пекин, че ще има абсолютни последици за широкомащабни усилия за избягване на санкции или подкрепа за Русия за тяхното запълване. Няма да позволим това да продължи и да се допусне, че Русия ще бъде спасена от тези икономически санкции от която и да е страна по света. "


 


 


Водената от САЩ и Европа кампания за налагане на икономически санкции на Русия за инвазията накара Москва да потърси повече икономическа помощ от Китай.




"Част от златните и валутните ни резерви са в китайска валута, в юани", заяви руският министър на финансите Антон Силуанов в телевизионно интервю в неделя. "Виждаме и какъв натиск оказват западните държави върху Китай, за да ограничат взаимната търговия с Китай. "


 


 


Военната подкрепа, от която се нуждае Русия от Китай, е по-малко ясна. Може би Москва иска "проучвателни разговори", казва Майкъл Кофман, директор по въпросите на Русия в базирания във Вирджиния мозъчен тръст CNA, или "може да става дума за чипове, от които те наистина се нуждаят" Но по-голямата част от полупроводниците идват от Тайван, чието правителство прилага глобалните ограничения за износ от Русия.




Русия "определено е изостанала с няколко години в поръчките по отношение на оборудването", каза Кофман.


 


 


 Снимка: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се