В новото си изявление Министерството на отбраната посочва, че предложението за предаване на намиращите се в обекта остава в сила

Свързани новини

22.04.2022 18:24

Русия отправи още едно предложение за обсадения Азовстал

Видян 2038 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинските войници и членовете на националистическия батальон "Азов", които остават обсадени в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, все още могат да се предадат на руските военни, заяви в петък Министерството на отбраната.




Ден по-рано Русия обяви превземането на Мариупол, а президентът Владимир Путин прекрати нападението срещу Азовстал, който остава последната крепост на украинските сили в стратегическия пристанищен град. Руските войски трябва да "запечатат района така, че да не може да премине нито една муха", нареди Путин.




В новото си изявление Министерството на отбраната посочва, че предложението за предаване на намиращите се в обекта остава в сила. "Във всеки един момент Русия е готова да въведе прекратяване на огъня и да обяви хуманитарна пауза, за да организира евакуацията на мирните жители (ако те наистина се намират в подземните структури на стоманодобивния завод) и войските на украинските въоръжени сили и националистическите батальони. "


 


Командирът на украинските морски пехотинци, които се намират в завода, по-рано заяви, че там са блокирани "стотици" цивилни. Той не обясни защо хората доброволно са решили да се скрият заедно с украинските войски, които са мишена на руските сили.


 


"Украинските бойци и чуждестранните наемници трябва само да издигнат бели знамена по периметъра на "Азовстал", за да могат да се предадат. "Това хуманитарно предложение на Русия остава в сила 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", се казва в изявлението.




Животът на тези, които сложат оръжие, гарантирано ще бъде пощаден и ще им бъде оказана медицинска помощ - също като на украинските бойци, които са решили да спрат да се съпротивляват по-рано, настоява руската страна.




По данни на министерството хуманитарните коридори, организирани от руските сили в Мариупол, са позволили евакуацията на 143 631 украински цивилни граждани, 341 чуждестранни граждани, както и 1844 украински военнослужещи.


 


"Тези числа са още едно доказателство, че твърденията на Украйна и Запада, че Русия възпрепятства евакуацията на цивилното население или че не желае да предостави необходимите условия за предаване на бойците, са напълно неоснователни", допълват от министерството.




Според оценките на Русия 2000-те бойци, които са се скрили в стоманодобивния завод "Азовстал", са получили няколко възможности да свалят оръжието през последните дни, но са се въздържали да ги използват.


 



Прехванатите съобщения от стоманодобивния завод показват, че украинските войски и бойците от националистическия батальон не разполагат с храна и вода. Те искат да се предадат, но не могат да го направят без заповед от Киев, тъй като се опасяват, че ще бъдат изправени пред военен съд.


 


Но украинските власти засега не са склонни да дадат такава заповед. В четвъртък президентът Владимир Зеленский заяви, че все още има "военен начин" за деблокиране на Мариупол, но добави, че за това ще е необходима "помощта на нашите партньори", очевидно визирайки поддръжниците на Киев на Запад.




Снимка: DW


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв