Русия е изпълнила задълженията си по еврооблигациите към чуждестранните инвеститори, а фактът, че средствата не са били преведени на получателите поради свързаните с Украйна санкции, не е причина да се обяви фалит, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник

Свързани новини

28.06.2022 09:42

Русия отхвърли твърденията за дефолт

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Русия е изпълнила задълженията си по еврооблигациите към чуждестранните инвеститори, а фактът, че средствата не са били преведени на получателите поради свързаните с Украйна санкции, не е причина да се обяви фалит, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник.



"Не, не сме съгласни", каза Песков, помолен от репортер да коментира доклад на Bloomberg, в който се твърди, че Русия е обявила дефолт по дълга си за първи път от 1918 г. насам.


Песков заяви, че тези твърдения са "абсолютно неоснователни", тъй като плащането по еврооблигациите е извършено много преди крайния срок в средата на май.


"А фактът, че Euroclear е задържала тези пари и не ги е превела на получателите, вече не е наш проблем. Това означава, че няма причина това да се нарича дефолт", обясни Песков.


Докладът на Блумбърг беше публикуван след края на едномесечния гратисен период, в който плащанията по руските държавни облигации трябваше да бъдат преведени на облигационерите. Министерството на финансите на Русия изпрати средствата в Националния депозитар за разплащания на 20 май, една седмица преди падежа на плащанията, за да могат те да достигнат до инвеститорите преди изтичането на лиценза на САЩ, който позволява на Русия да обслужва външния си дълг въпреки санкциите, свързани с Украйна.



Лицензът изтече на 25 май, след което плащанията на Русия в долари и евро бяха блокирани в международната система за сетълмент и клиринг Euroclear. Euroclear обаче не успява да прехвърли средствата на инвеститорите преди изтичането на лиценза.



В понеделник руското министерство на финансите също повтори думите на Песков, че е изпълнило изцяло дълговите задължения на Русия в съответствие с документацията за емитиране на еврооблигации.

"Въпреки това международните системи за сетълмент и клиринг, които предварително са получили средствата в пълен размер и имат правната и финансовата възможност да ги предоставят на крайните получатели, не са предприели необходимите стъпки, за да направят това", заяви министерството. Той отбеляза също така, че според официалните документи за емисията еврооблигации неизпълнението се определя като невъзможност на длъжника да преведе средства, като в същото време няма конкретни указания за по-нататъшното движение на тези средства след влизането им в клиринговата система.

"В този случай неполучаването на парите от инвеститорите не е в резултат на липса на плащане, а поради действия на трети страни, което не е изрично предвидено в документацията за емисията като случай на неизпълнение", се казва в изявлението.

От министерството допълват, че Русия не отказва да изпълни дълговите си задължения към инвеститорите и ще продължи да го прави и в бъдеще, и съветват притежателите на облигации да се обръщат директно към съответните финансови институции относно съдбата на парите си, тъй като "действията на чуждестранните финансови посредници са извън контрола на руското Министерство на финансите".


Миналата седмица руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява на Русия да изплаща дълга си в чуждестранна валута чрез сметка в рубли по обменния курс на вътрешния пазар. За да получат средствата си, чуждестранните инвеститори трябва да открият сметки в рубли, по които да бъдат преведени плащанията в рубли. След това дълговите задължения на Русия в чуждестранна валута ще се считат за "надлежно изпълнени".











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата