Генадий Гатилов, постоянен представител на Руската федерация към Службата на ООН и други международни организации в Женева, дава интервю за Ройтерс в Женева, Швейцария, на 13 октомври. (Пиер Албуи/Reuters)

Свързани новини

14.10.2022 18:00

Русия може да се откаже от сделката за зърно през Черно море

Видян 2387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според Ройтерс руски дипломат е предположил, че страната му може да се откаже от сделката, която позволява износ на зърно от Украйна през Черно море.

"Ако видим, че нищо не се случва от руската страна на сделката - износ на руско зърно и торове - тогава, извинете, ще трябва да погледнем на нея по друг начин", заяви пред Ройтерс Генадий Гатилов, посланик на Русия в ООН в Женева.

Ройтерс съобщи в четвъртък, че на въпроса дали Русия може да се откаже от подновяването на сделката, Гатилов е отговорил: "Има такава възможност. . . Не сме против доставките на зърно, но тази сделка трябва да бъде равноправна, да бъде справедлива и честно изпълнявана от всички страни. "


През юли ООН и Турция посредничиха важна сделка между Украйна и Русия, която обеща да отблокира пристанищата в Черно море, за да позволи безопасното преминаване на зърнени и маслодайни култури.

По-рано този месец обаче Москва намали приноса си към инициативата. В писмо, получено от CNN, Русия заявява, че намалява броя на инспектиращите екипи, които разполага в турско пристанище, където се проверяват кораби със зърно. В писмото се казва също, че инспекторите ще приключват работния си ден по-рано, тъй като понастоящем не се предвижда време за обяд.
 
От юли на корабите, превозващи зърно от украинските пристанища, е разрешено да преминават по безопасен коридор през Черно море .

 Срокът на сделката изтича в края на ноември.

Запитан в четвъртък за възможността Русия да се оттегли, говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик заяви, че това е "критично важно за света" и че има добри знаци от срещата в четвъртък между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Опитваме се да получим малко повече подробности и ще следим за това", каза Дюжарик.


 


На снимката: Генадий Гатилов, постоянен представител на Руската федерация към Службата на ООН и други международни организации в Женева, дава интервю за Ройтерс в Женева, Швейцария, на 13 октомври. (Пиер Албуи/Reuters)


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби