Часове по-рано украински официален представител твърди, че руският военен кораб е бил ударен от крилати ракети, изстреляни от Украйна, предаде CNN

Свързани новини

14.04.2022 09:55

Русия евакуира флагмански кораб в Черно море. Украйна твърди, че е бил ударен от ракета

Видян 2076 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-важните военни кораби на руските военноморски сили плава изоставен или е на дъното на Черно море - огромен удар за армията, която се бори с украинската съпротива 50 дни след нахлуването на Владимир Путин в съседната страна, съобщава CNN.



Руски моряци са евакуирали ракетния крайцер "Москва", флагман на Черноморския флот, след пожар, при който на борда са избухнали боеприпаси, съобщи РИА Новости.


 



Държавните медии ТАСС и РИА, позовавайки се на руското министерство на отбраната, съобщиха, че при инцидента "Москва" е бил сериозно повреден и че причината за пожара се разследва. В руските съобщения не се посочва информация за евентуални жертви.




Часове по-рано украински официален представител твърди, че руският военен кораб е бил ударен от крилати ракети, изстреляни от Украйна, предаде CNN.


 


 


Поради големите бури над Черно море, които закриват сателитните снимки и сензорните сателитни данни, CNN не успя да потвърди визуално, че корабът е бил ударен или неговото текущо състояние, но анализаторите отбелязват, че пожар на борда на такъв кораб може да доведе до катастрофална експлозия, която да го потопи.




В сряда вечерта украински официални лица заявиха, че батарея от противокорабни ракети "Нептун", скрита в Одеса, успешно е поразила "Москва" два пъти, като е подпалила крайцера. Сред заявилите това са Максим Марченко, началник на военната администрация в Одеса, и Антон Геращенко, съветник на Министерството на вътрешните работи в Киев.





Те обаче не представиха никакви доказателства за твърденията си. В един от украинските канали в Telegram е публикувана - и след това изтрита - снимка на ирански кораб, който се е запалил и потънал в Оманския залив миналата година.




Предполагаемият удар срещу Москва идва само ден, след като Украйна пусна пощенска марка, изобразяваща измисления инцидент на Змийския остров, при който 13 украински войници уж проклинат същия кораб, преди да загинат геройски. В действителност 82 военнослужещи се предават на руския флот без бой и няма доказателства, че предполагаемата размяна някога се е състояла.




Каквато и да е причината за пожара, анализаторите твърдят, че той нанася тежък удар върху сърцето на руския флот и върху националната гордост, сравним със загубата на боен кораб от военноморските сили на САЩ по време на Втората световна война или на самолетоносач днес.


 


"Само загубата на подводница с балистични ракети или на "Куцнецов" (единственият руски самолетоносач) би нанесла по-сериозен удар върху руския морал и репутацията на военноморските сили сред руската общественост", казва Карл Шустер, пенсиониран капитан от ВМС на САЩ и бивш директор на операциите в Съвместния разузнавателен център на Тихоокеанското командване на САЩ.


 


Алесио Паталано, професор по война и стратегия в Кралския колеж в Лондон, заяви, че загубата на военния кораб ще бъде "огромен удар" за Русия.



"Корабите работят встрани от общественото внимание и дейността им рядко е обект на новини. Но те са големи плаващи части от националната територия и когато загубиш един от тях, при това флагмански кораб, политическото и символичното послание - в допълнение към военната загуба - се откроява именно поради това", каза той.


 


Дългият 611 фута (186 метра) "Москва", с екипаж от почти 500 души, е гордостта на руския военноморски флот в Черно море. Първоначално, през 80-те години на миналия век, корабът е въведен в състава на съветския флот под името "Слава", през 1995 г. е преименуван на "Москва", а през 1998 г. , след преоборудване, отново влиза в експлоатация, съобщава военният сайт Naval-Technology. com.


 


 


 Крайцерът "Москва" е водещият кораб на проект 1164 "Атлант". Построен е през 1982 г. в корабостроителницата в Николаев под името Слава. След извеждането от експлоатация на противолодъчния крайцер "Москва" през 90-те години на ХХ в. , той наследява името му и става флагман на Черноморския флот.



Между 2018 и 2020 г. на "Москва" са извършени мащабни ремонтни дейности и модернизация. Двигателят на кораба е ремонтиран, а дизеловите генератори и системите RTS са подменени. Освен това са подменени стотици метри кабелни трасета.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.04.2022 10:48

    Каквото повикало, такова се обадило !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне