Свързани новини

11.12.2018 09:56

Румънска фирма, обвинена в корупция печели търг за 380 млн. лв. у нас

Видян 3375 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "Дружество със съмнителен състав получи една от най-големите обществени поръчка на НКЖИ за 379 млн. лв.. Консорциум между българска, румънска и испанска компания трябва модернизацията на участък от жп линията Костенец – Септември. Крайният победител се оказа Обединение между Транс логистика ЕООД в качеството си на лидер и партньори Контратас Иглесиас-Испания и Аркада Къмпани-Румъния. Скандалното е, че срещу румънската фирма има повдигнати обвинения от антикорупционната прокуратура DNA, при това за кражба на евросредства именно от рехабилитацията на жп линия, сочи съвместно разследване на Биволъ с румънския център за разследваща журналистика Rise Romania.
   От Биволъ посочват още, че българската фирма играе ролята на „пощенска кутия“, а испанският партньор изобщо няма опит в железопътното строителство. При това проектът, спечелен от консорциума е изключително сложен с много сериозни инженерни съоръжения.
Лидерът в спечелилия консорциум е с адрес за контакт в Плевен. Собственик и управител на Транс Логистика е Тони Петков Тодоров, а фирмата е за геодезия, не за строителство. От справка за осигурените лица в НОИ става ясно, че през цялата 2017 г. фирмата е имала само едно осигурено лице, пише Биволь.
Срещу румънският участник Arcada Company в самата Румъния е повдигнато обвинение за злоупотреби. Това обаче не е основание за отстраняване му от търга в България. Съгласно ЗОП, от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка се отстранява само кандидат или участник, който е с влязла в сила присъда за корупционни престъпления, включително извършени в друга държава.
Междувременно, отпадналите от търга кандидати са големи компании с безспорен опит в железопътното строителство и завършени големи инфраструктурни проекти, сред които гръцки, китайски, мексикански и италиански строителни фирми. От шестте подадени оферти са елиминирани четири и са отворени само 2.
От решението на комисията излиза, че всички останали не са успели да формулират техническо предложение на висотата на обединението, предвождано от неизвестната Транс Логистика,  която не е печелила нито една обществена поръчка и няма никакъв опит в железопътното строителство. Това буди редица допълнителни въпроси за конкурса, предвид високите изискванията за поръчката.

Източник: Биволь





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Намерете начин и популяризирайте тази наглост на НКЖИ и МТ! Не бива да се пробутват фиктивни фирми. Стига тишина

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец