Андрей Ковачев

Свързани новини

07.05.2023 09:20

РСМ скандално спира бг евродепутат за честване на Гергьовден

Видян 3733 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северномакедонските граничари не допуснаха влизането на евродепутата от ГЕРБ и зам.-шеф на ЕНП – д-р Андрей Ковачев, който както всяка година на 6 май, пристигна за участие в заупокойната панихида на българското военно гробище в Ново село, край Струмица. Заедно с него на КПП бяха спрени още 4 наши сънародници, сред които и председателят на фондация Българска памет д-р Милен Врабевски.


Те бяха блокирани "поради неизпълнение на условията за влизане”, заяви по-късно говорителят на МВР в югозападната ни съседка Тони Ангеловски.
"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза той.
Последва отговор от външното ни министерство, което изрази „силно разочарование от решението на властите в РСМ да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на Гергьовден”.


От ведомството подчертаха, че заявените претенции за европейска интеграция на Скопие „изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции”. Страната ни ще постави официално въпроса пред властите в РСМ и пред международните ни партньори, „тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения”.


„Безпрецедентно и неприемливо е недопускането на Ковачев да влезе в РСМ на 6 май”, заяви по-късно в Twitter и шефът на ЕНП Манфред Вебер. Той категорично осъди действията на Скопие и призова правителството спешно да изясни ситуацията. Лидерът на ЕНП се закани да повдигне въпроса на пленарно заседание на Европарламента.


"За съжаление, не беше позволено да присъстваме на традиционното отбелязване. Повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, на нашето българско военно гробище. Т.г. също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Врабевски, и още 3 души, бяхме върнати", коментира пред БГНЕС самият Ковачев. На въпрос как трябва да се тълкува този акт от страна на РСМ към депутат от ЕП в контекста на пътя на Скопие към ЕС, той коментира, че е "изключително учуден".


"Само преди дни се срещнах с външния министър Буяр Османи. Ние, партия ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов, правим всичко възможно да се освободи пътят на РСМ напред и да преодолеем тези неща. Затова случката е абсолютно неясна за мен, това е инерция от миналото, инерция в техните служби, защото тяхната служба за безопасност спуска списъците с хора, които са нежелани да влизат в Македония.


И това е въпреки че на политическо ниво ние не би трябвало да имаме никакъв проблем, особено пък за такова нещо като отбелязването на Гергьовден и паметта на падналите за Отечеството", добави Ковачев. „Този акт е срещу интересите на Скопие, в момента в ЕП се дебатира Докладът за РСМ и затова е нелогично недопускането на членове на ЕП в страната", заключи той.


Недопускането в РСМ се случва за първи път на Ковачев. Напомняме обаче, че през февруари т.г. северномакедонски граничари на ГКПП Гюешево - Деве Баир блокираха стотици българи, които искаха да преминат границата, за да се поклонят пред саркофага на Гоце Делчев в Скопие. “Действията на силите на реда на граничния пункт с България като пример как действа една европейска полиция”, коментира тогава македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски.


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни